Totta vai tarua: Voiko ruoalla nostaa mielialaa?

Aivojen terveydestä huolehtiminen auttaa pitämään mielialan korkealla, kertoo ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Terveet aivot ovat yleensä myös hyvinvoivat aivot.

Aivojen terveydestä huolehtiminen auttaa pitämään mielialan korkealla, kertoo ravitsemustieteilijä Satu Jyväkorpi Helsingin yliopistosta.
Teksti: Hanna Vilo

Kasvikset latistavat mielialaa helposti

Tarua. Monissa eri ravitsemustutkimuksissa on havaittu, että runsas kasvisten syönti on yhteydessä nimenomaan hyvään mielialaan. Se johtuu luultavasti siitä, että kasviksista saa paljon erilaisia ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä, kuten flavonoideja ja karotenoideja.

Mitään tiettyä kasvista syömällä ei voi kuitenkaan parantaa mielialaa, vaan niitä täytyy syödä paljon ja monipuolisesti osana tasapainoista ruokavaliota.

Lohi ja saksanpähkinät voivat auttaa pitämään apeuden loitolla

Totta. Terveet aivot ovat yleensä myös hyvinvoivat aivot. Sekä lohi että saksanpähkinät sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka ovat aivoille tärkeitä välttämättömiä rasvahappoja, joilla on myös tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Tutkimusten mukaan tiedetään, että omega-3-rasvahapot voivat vaikuttaa myönteisesti mielialaan ja niitä voidaan käyttää myös osana masennuksen hoitoa. Asiasta tarvitaan kuitenkin vielä lisänäyttöä.

Suklaasta kannattaa valita tumma vaihtoehto

Totta. Jos haluaa saada suklaasta terveysvaikutuksia, kannattaa valita vaihtoehto, jossa kaakaota on vähintään 70 prosenttia. Kaakaon sisältämällä teobromiinilla on hieman piristävä vaikutus, mikä nostaa mielialaa. Lisäksi kaakao nostaa hetkellisesti hyvän olon hormoni endorfiinin tasoa.

Säännöllisellä suklaan nauttimisella voi olla myös paljon pitkä­aikaisempia vaikutuksia. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on todennut, että kymmenen grammaa tummaa suklaata päivässä laajentaa verisuonia ja parantaa verenkiertoa myös aivoissa.

Lue myös: Toiveissa painonpudotus? Tämä laihduttajan kannattaa tietää kylläisyyden tunteesta

Lue myös: Soili käytti mielialalääkkeitä 20 vuotta, kunnes pääsi niistä eroon: ”Kuntoni romahtamiset ja aivosähköiskut eivät johtuneet masennuksesta, vaan lääkkeiden vieroitusoireista” 

X