Soili käytti mielialalääkkeitä 20 vuotta, kunnes pääsi niistä eroon: ”Kuntoni romahtamiset ja aivosähköiskut eivät johtuneet masennuksesta, vaan lääkkeiden vieroitusoireista”

Lähes puoli miljoonaa suomalaista käyttää SSRI- eli mielialalääkkeitä. Käytön lopettaminen voi olla yllättävän vaikeaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Soili Takkala kokee parantuneensa masennuksesta vasta, kun hän lopetti masennuslääkkeiden käytön.

Lähes puoli miljoonaa suomalaista käyttää SSRI- eli mielialalääkkeitä. Käytön lopettaminen voi olla yllättävän vaikeaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vaikka masennuslääkkeiden tarkoitus on lievittää masennusta ja siihen liittyvää ahdistuneisuutta, osalla ne latistavat tunteet – ja niin kävi Soili Takkalallekin.

Soili, 54, halusi lopettaa lääkkeiden käytön. Se vaati useita yrityksiä.

Masennus kroonistui terapiasta ja masennuslääkkeistä huolimatta

”Hakeuduin analyyttiseen psykoterapiaan reilu parikymmentä vuotta sitten. Isäni oli tehnyt itsemurhan, ja läheisillä on riski päätyä samaan ratkaisuun. Minulla diagnosoitiin tuolloin masennus.

Terapia oli vähällä katketa, kun minulla epäiltiin vakavaa somaattista sairautta. Sain SSRI-lääkkeitä ja rauhoittavia hylkäämiskokemuksen aiheuttamaan ahdistukseen.

Terapiasuhde päättyi kolmen vuoden kuluttua, mutta masennus ei ollut parantunut.

Joidenkin vuosien kuluttua koin uuden suuren menetyksen, kun isoäitini kuoli ja opiskelut jumittivat. Vakavan masennuksen uusiutumisen takia pääsin psykiatriseen päiväsairaalaan. Sain taas SSRI-reseptin.

Minua hoidettiin tuolloin parhaalla mahdollisella tavalla: pitkällä Kela-terapialla ja uusimmilla lääkkeillä. Silti masennukseni kroonistui. Mietin, oliko vika hoidossa vai potilaassa.”

Lääkkeetöminä jaksoina olo virkeämpi

”2000-luvulle tultaessa olin toimintakykyinen ja työelämässä. Minulla ei ollut ongelmia, joiden hoitoon olisin tarvinnut lääkkeitä. Olin kuukausia, pisimmillään puoli vuotta ilman niitä.

Lääkkeettömät jaksot olivat hyviä. Olin silloin virkeämpi ja koin, että olin enemmän elossa. Lääkkeet latistivat tunteeni: niiden aikana mikään ei tuntunut kovin pahalta, muttei myöskään hyvältä.

Lääkityksen aikana en tuntenut syvää rakkautta, mutta lääkkeettömänä jaksona solmin parisuhteen.

Lääkkeettömyys katkesi kuitenkin aina psyykkisen kunnon romahtamiseen. Sen sijaan, että olisin saanut hoitavalta lääkäriltä tukea lääkkeiden lopetukseen, sain tylyn mielipiteen. Hän oli sitä mieltä, että kahdesti vakavan masennuksen kokeneena minun kannattaisi syödä lääkkeitä pienellä ylläpitoannoksella pitkään, jopa loppuelämä.

Tuomiota oli vaikea niellä, mutta sitä tuntui puoltavan romahdus, joka toistui aina noin puolen vuoden kuluttua lääkkeen lopettamisesta. Oireet tulkittiin aina masennuksen uusiutumiseksi.

Vasta kun olin lopettanut lääkkeet, ymmärsin, että kyse saattoi olla lääkkeiden vieroitusoireista. Päädyin käyttämään lääkkeitä lähes yhtäjaksoisesti melkein 20 vuotta.”

Buddhalaisuus auttoi kohtaamaan tunteet

”Kiinnostuin buddhalaisuudesta ja pääsin mukaan buddhalaistaustaiseen terapiaan, Tara Rokpaan. Se auttoi minua kohtaamaan tunteeni ja hankalat elämänkokemukset.

Olin silti voimaton ja elämä tuntui suorittamiselta. Uskon, että pitkään kestänyt SSRI-lääkkeiden käyttö oli syy apatiaan ja motivaation puutteeseen.

Otin viimeisen SSRI-lääkkeeni seitsemän vuotta sitten, kun olin keskustellut asiasta ensin lääkärin kanssa. Tällä kertaa varasin lopettamiseen enemmän aikaa.

Kokemukseni mukaan lääkkeiden lopettamiseen tulisi varata sitä pidempi aika, mitä pidempään niitä on ehtinyt käyttää.

Sama lopetusohje ei sovi kaikille. Päätin, etten aloita lääkkeitä, vaikka tapahtuisi mitä.”

Vieroitusoireiden käsittelyyn paremmat keinot

”Olisin päässyt lääkkeistä nopeammin eroon, jos olisin saanut siihen oikeat ohjeet.

Mielestäni vieroitusoireita ei tunnisteta eikä tunneta kunnolla. Uskon, että ajoittaiset kuntoni romahtamiset, ikävät tunteet ja aivosähköiskut eivät johtuneet masennuksesta, vaan lääkkeiden vieroitusoireista. Ikävien tunteiden kohtaamiseen on parempia keinoja kuin lääke, minulla esimerkiksi meditaatio ja kuorolaulu.

Voisin olla katkera siitä, että olen menettänyt SSRI-lääkkeiden takia elämästäni monta vuotta. Sen sijaan teen, kuten buddhalainen opettaja neuvoi: annan kokemukseni saman kokeneiden käyttöön.

Nykyään vedän SSRI-lääkkeistä vieroittautujien vertaisryhmää, joka löytyy myös Facebookista.”

Masennuslääkkeiden käyttö lopetetaan vähitellen

1. Osalle masennuslääkkeiden käyttäjistä niiden lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Oireet ovat usein lieviä, harvoin vaikeita.

2. ”Vieroitusoireet voivat muistuttaa masennuksen oireita. Lääkkeet tulisi lopettaa lääkärin kanssa yhteistyössä. Joskus kyse voi olla siitä, ettei masennus ole vielä parantunut”, psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

3. Masennuslääkkeiden käyttö lopetetaan vähitellen annosta pienentämällä. Vieroitusoireille herkistyneillä tähän tulee varata muita enemmän aikaa ja seurata mahdollisia oireita.

X