Totta vai tarua: Mistä lisätehoa sauvakävelyyn?

Sauvakävelyyn kannattaa lenkin tehoa ja kestoa vaihdella
Totta. Kunto kohenee parhaiten intervallityyppisellä harjoittelulla. Se tarkoittaa, että sauvakävelyyn on hyvä lisätä välillä nopeita ja välillä hitaita jaksoja.
Esimerkiksi kolme kertaa viikossa sauvakävelevän kannattaa tehdä erilaisia lenkkejä. Yksi lenkki voi olla lyhyt ja palauttava, yksi pitkä ja rauhallinen ja yksi vaihtelevavauhtinen lenkki mäkisessä maastossa. Vaihtelevavauhtisella lenkillä voi tehdä esimerkiksi 500 metrin välein kevyempiä ja raskaampia osuuksia.
Lue myös: Jo muutama minuutti riittää – kovatehoinen intervalliharjoittelu kohottaa kuntoa
Sauvakävelyyn ylämäkikävely on todellista tehotreeniä
Totta. Ylämäkeä sauvakävellessä joutuu tekemään huomattavasti tavallista enemmän työtä. Muun muassa käsi- ja reisilihakset joutuvat kunnolla hommiin, jolloin myös syke nousee helposti. Lisäksi rintarankaan tulee enemmän kiertoa, mikä tekee selän liikkuvuudelle hyvää.
Jos hyväkuntoinen haluaa ylämäkiin lisähaastetta, hän voi tehdä sauvojen avulla loikkatreeniä. Yleensä yksi ylämäkitreeni viikossa riittää hyvin.
Kokenut sauvakävelijä ei hyödy tekniikkakurssista
Tarua. Kaikki voivat hyötyä perehtymisestä sauvakävelyn tekniikkaan. Monet löytävät tekniikkakurssilta sekä uudenlaista tehokkuutta että rentoutta omaan harrastukseensa.
Usein ihmisillä on väärä mielikuva siitä, miten he sauvakävelevät. Kun tekniikkakurssilla kävelyä videoidaan, he saattavat esimerkiksi huomata, että heidän sauvatyöntönsä ei olekaan niin pitkä kuin he ovat luulleet. Kun käden saa heilahtamaan enemmän taakse, harjoitus muuttuu tehokkaammaksi.
Lue myös: Sauvakävely on välineurheilua – yksinkertaisesta kävelysauvasta on saatu paljon irti