Melatoniini voi aiheuttaa painajaisia – Lue myös, miksi se ei ole vuorotyöläiselle oikea unilääke

Melatoniini tablettina normalisoi unihäiriöisen unirytmiä, toteaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

 Melatoniini rytmittää sisäistä kelloa ja tahdistaa näin vuorokausirytmiä.

Melatoniini tablettina normalisoi unihäiriöisen unirytmiä, toteaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Melatoniini voi aiheuttaa painajaisunia käyttäjälleen

Totta. Tutkimusten mukaan 1–3 prosenttia melatoniinin käyttäjistä näkee painajaisunia. Koska painajaiset ovat yhtä yleisiä lumelääkkeen käyttäjillä, melatoniini ei voi kuitenkaan olla painajaisten syy.

Painajaiset voivat johtua siitä, että esimerkiksi ahdistuneella on normaalia enemmän painajaiseksi muuttuvia vilke- eli REM-unen jaksoja, jolloin jos käytössä on melatoniini, painajaiset voidaan laittaakin sen piikkiin.

Lue myös: Unihalvaus yllätti ja säikäytti – Näin pelottavista unihalvauksista tuli osa Samulin elämää: ”Tottumiseen meni pari vuotta”

Melatoniinin avulla uni on normaalia kevyempää eikä välttämättä virkistä

Tarua. Melatoniini ei muuta unen rakennetta vaan alkaa normalisoida sitä. Tällöin kevyen perusunen määrä vähenee ja vilke- eli REM-unen sekä syvän unen määrä lisääntyy. Tähän perustuu melatoniinin hyöty unilääkkeenä.

Melatoniinin käyttö voi aiheuttaa päänsärkyä

Totta. Melatoniini voi aiheuttaa päänsärkyä 6–8 prosentille käyttäjistä, ja haittavaikutus on lumelääkettä yleisempi. Särky voi johtua siitä, että melatoniini vaikuttaa jonkin verran aivojen pehmeäkalvon verisuonten seinämiin supistaen niitä nostamatta kuitenkaan verenpainetta.

Melatoniinista ei ole hyötyä vuorotyöläisen unihäiriöihin

Totta. Jotta melatoniinista on hyötyä, sitä tulee ottaa säännöllisesti iltaisin, mieluiten aina samaan kellonaikaan. Vuorotyöläisen sisäinen kello alkaa hakea uutta uniaikataulua, mutta ei ehdi sopeutua siihen, kun uusi työvuorolista jo vaatii kellon viisareiden kääntämistä toiseen suuntaan.

Lue myös: Päivätyössä nukkuminen alkoi taas sujua – Selkeä vuorokausirytmi paransi Jannen elämänlaatua: ”Myin itseni liian halvalla vuorotyölle”

”Minulla on tapana tehdä päivän mittaan hengitysharjoituksia, jos koen oloni stressaantuneeksi ja jännittyneeksi. Hengittäminen auttaa myös nukahtamaan, jos käy kierroksilla”, sanoo Janne Laviranta.
”Minulla on tapana tehdä päivän mittaan hengitysharjoituksia, jos koen oloni stressaantuneeksi ja jännittyneeksi. Hengittäminen auttaa myös nukahtamaan, jos käy kierroksilla”, sanoo Janne Laviranta. © Kristiina Kontoniemi
X