Jääkö podcast pyörimään korviisi, kun nukahdat? Uni katkeaa todennäköisesti aamuyöstä

Uni ei sinänsä häiriinny, vaikka podcast jäisi pyörimään sen taustalle. Todennäköisesti ääni herättää kuitenkin syvän unen vaiheen jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unen taustalle pyörimään jäänyt ääni herättää herkästi aamuyöllä.

Uni ei sinänsä häiriinny, vaikka podcast jäisi pyörimään sen taustalle. Todennäköisesti ääni herättää kuitenkin syvän unen vaiheen jälkeen.
Teksti:
Milla Ollikainen

Uni tulee monelle paremmin, kun nukkumaan mennessä kuulokkeissa pyörii jokin äänikirja tai podcast. Siinä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta laite pitäisi ennen nukahtamista sammuttaa tai käyttää unikatkaisijaa, jos palvelussa sellainen on.

On nimittäin hyvin todennäköistä, että viimeistään syvän unen vaiheen jälkeen puhe tai keskustelu havahduttaa hereille.

”Syvän unen vaiheessa ihminen ei herää, vaikka podcast kuuluisi korvissa. Mutta voi olettaa, että se häiritsee nukkumista. Yöunen puolivälin jälkeenhän uni kevenee huomattavasti, jolloin kaikki ärsykkeet alkavat herkästi häiritä unta ja se alkaa katkeilla”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Aamuyöllä heräilyn takia uni voi jäädä liian kevyeksi, eikä aamulla herääkään virkistyneenä.

Siitä ei ole olemassa tutkimustietoa, miten puheen tai keskustelun kuuntelu vaikuttaa itse uneen. Sen sijaan nukkumista tukevia äänimaisemia, niin sanottuja kohinoita, on tutkittu, ja niitä voidaan kuunnella myös läpi yön. Kohinat ovat esimerkiksi vesiputouksen tai meren aaltoilun kaltaista, tasaista ääntä.

”Niissä ei siis ole mitään erikseen eroteltavia ääniä, kuten ihmisääniä tai eläinten ääniä. Niiden vaikutusta uneen on tosiaan tutkittu, mutta sellaista tutkimusta, että unen taustalla pyörisi podcast tai vastaava, en ole nähnyt.”

Erityisesti nappikuulokkeiden jatkuva käyttö voi lisäksi olla haitallista korvakäytäville, ja kova äänenvoimakkuus on aina vaarallista korville.

Lue myös: Totta vai tarua: Voivatko kuulokkeet pilata korvat?

<span class="typography__copyright">© iStock</span>
© iStock

Uni tulee, kun on rento fiilis

Unilääkäri Henri Tuomilehto ymmärtää heitä, jotka ovat tottuneet nukahtamaan podcastia tai äänikirjaa kuuntelemalla – hän tekee itsekin usein niin.

”Mutta tunnistan kyllä aika helposti sen, kun minua alkaa tosi paljon väsyttää. Niin sitten kyllä laitan ne pelit ja pensselit pois päältä”, Tuomilehto sanoo.

Erilaiset uni- ja nukahtamisvaikeudet ovat niin yleisiä, että kaikenlaisia keinoja voi ja kannattaa kokeilla.

”Kysehän on siitä, että jos illalla saat kivan, rennon fiiliksen, niin sillä edistää sitä nukkumisen mahdollisuutta. Jollakin se voi olla lukeminen, toisella kuunteleminen, mikä sopii kellekin.”

Henri Tuomilehto ei usko, että unen taustalle päälle jäävä puhe tai keskustelu on välttämättä mikään ongelma sinänsä. Jos olisi, niin nukahtaminenkaan ei onnistuisi.

”Mutta toki siinä on se todennäköisyys sitten siihen ääneen havahtumiseen, kun syvä uni on nukuttu pois. Eli on se suositeltavaa, että laitteen voi säätää siten, että ääni katkeaa jossain vaiheessa.”

Lue myös: Tuntuuko, että keskittymiskyky on kadonnut? Aivotutkija neuvoo, miten saat sen takaisin – ja samalla myös parannat unenlaatua

© iStock
X