Tunkevatko ikävät tapahtumat uniisi? Näin voit päästä itse eroon painajaisista

Osalle painajaisista ei löydy mitään selitystä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hämeenlinnalaiskoulussa on tarjolla valinnaiskurssi, jolla työskennellään luovasti unien pohjalta.

Osalle painajaisista ei löydy mitään selitystä.
Teksti: Marika Saastamoinen

Painajainen voi tarvita hoitoa.

Totta. Osalle painajaisista ei löydy mitään selitystä, kun taas osa saattaa liittyä posttraumaattiseen stressiin. Silloin ikävä tosielämän tapahtuma, kuten läheisen kuolema, avioero tai läheltä piti -tilanne, alkaa tunkea uniin. Se on normaali reaktio. Mielen toipuessa unet alkavat muuttua vähemmän ahdistaviksi ja vähitellen ne loppuvat. Jos posttraumaattiset painajaiset jatkuvat useamman kuukauden ajan, kannattaa mennä asiantuntijan juttusille.

Kaikki näkevät yhtä paljon painajaisia.

Tarua. Nuoret naiset näkevät pahoja unia nuoria miehiä useammin, mutta iän myötä ero häviää. Lapset näkevät painajaisia aikuisia enemmän, ja heidän unissaan seikkailevat usein mielikuvitusolennot. Aikuisten unisisällöt ovat konkreettisempia. Herkillä ihmisillä on ylipäätään taipumus nähdä painajaisia useammin kuin kovapintaisilla. Viikottain pahat unet piinaavat 3−5 prosenttia väestöstä.

Painajaisia voi helpottaa itse.

Totta. Mielikuvaharjoittelu on tehokas hoitokeino sekä psykoterapiassa että kotona. Siinä käsiteltäväksi valitaan yksi painajaisista. Se kirjoitetaan kokonaisuudessaan ylös, ja sille keksitään uusi, onnellinen loppu. Uutta unitarinaa toistetaan mielikuvissa silmät kiinni jokaisena iltana ennen nukkumaanmenoa 2−4 viikon ajan. Näin alitajunnalle tarjotaan kilpaileva tarina, jonka toivotaan aktivoituvan unennäön aikana.

X