Sauvakävely on hyvää arkiliikuntaa - Näin kävelysauva on kehittynyt vuosikymmenien aikana

Sauvakävely on lajina jo 25-vuotias. Sinä aikana kävelysauva on käynyt läpi jos jonkinmoista muodonmuutosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sauvakävelysauvoja on hiottu vuosien varrella paljon.

Sauvakävely on lajina jo 25-vuotias. Sinä aikana kävelysauva on käynyt läpi jos jonkinmoista muodonmuutosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Jos luulee, että sauvakävely ei ole välineurheilua, erehtyy. Yksinkertaisesta sauvasta on vuosien saatossa saatu väännettyä jos jonkinlaista versiota.

1. Kävelysauvan pituus

Kävelysauvan tärkein ominaisuus on sen pituus – tai jos sitä vertaa hiihtosauvaan, niin lyhyys, sillä sauvakävelysauvan pitää olla hiihtosauvaa lyhyempi. Sopivan pituuden määrittelemiseksi on monta nyrkkisääntöä.

  • Oma pituus miinus 55 senttimetriä
  • Oma pituus kertaa 0,72
  • Pituus, joka tulee kun seisoo selkä suorana, käsi 90 asteen kulmassa.

Eri mittatavat tuottavat hieman eripituisen sauvan. Oikeasta sauvan pituudesta väännetään tämän tästä, mutta tärkein mittari pituudelle on vauhti. Mitä kovempaa mennään, sitä pidempi sauva voi olla.

2. Säädettävä sauva

Säädettävät sauvat vapauttivat kokeilemaan eri pituuksia. Säätöominaisuus teki sauvoista matkalaukkuun sopivia ja näin ne saattoi ottaa mukaan lomallekin. Säädettäviä- ja teleskooppisauvoja myydään nykyisin paljon.

3. Käyrä sauva

Mutkasauvalla tavoitellaan parempaa piikin iskeytymiskulmaa maahan.

”Se auttaa lähinnä siinä, että sauva ei lipsu. On parempi pito, kun kävelee vauhdikkaasti”, yrittäjä Aki Karihtala sanoo. Hän oli tiiviisti mukana sauvakävelyn kaupallistamisessa 90-luvulta lähtien suomalaisen sauvavalmistaja Exelin leivissä.

Käyrästä sauvasta ei ole tullut hittituotetta.

4. Joustosauva

Kolme vuotta sitten markkinoille tuli joustavia pomppusauvoja. Joustosauva antaa käsille vastusta työntövaiheessa, mikä nostaa energiankulutusta ja tehostaa liikkumista. Sauvat ovat tosin tavallisia sauvoja painavampia ja saattavat siksi aiheuttaa hartian seudun lihasten jumittumista.

Joustosauva antaa käsille vastusta työntövaiheessa.
© Kari Hautala/Kuvaryhmä/SKOY

5. Materiaali

Aluksi sauvat olivat lähinnä lasikuitua.

”Kun miehetkin ryhtyivät sauvakävelemään, ja kun lajin vaatimustaso nousi, muokattiin kilpahiihdosta tuttu jäykkä ja kevyt hiilikuitusauva kävelyyn”, Aki Karihtala sanoo.

Mitä jäykempi sauva, sitä tehokkaampaa on voimantuotto.

6. Hihna

Kävelysauvan hihna on apinoitu hiihtosauvasta. Hiihdon puolelta kopioitiin myös sauvasta irrotettava hihna. Tämä helpottaa nenän niistämistä tai kumitulpan kiinnittämistä sauvan piikkiin.

Hihnojen säädön kanssa tuotesuunnittelijat saivat tehdä töitä hartiavoimin, sillä hihna piti saada toimimaan yhtä hyvin hanskan kanssa kuin ilman.

Kävelysauvan hihna on kopioitu hiihtosauvasta. © Kari Santala/Kuvaryhmä/SKOY

7. Kärki

Kävelysauvan päähän kehitettiin metallipiikki, jonka on tarkoitus pitää sauva kaikilla alustoilla. Asfaltilla piikki peitetään kumitulpalla. Erilaisilla alustoilla sauvominen saattaa merkitä tulpan jatkuvaa poistamista ja kiinnittämistä, mikä on hankalaa.

Sauvanvalmistajat ovat yrittäneet ratkaista ongelmaa kumitulpan läpi liikkuvalla piikillä ja mekanismilla, joka kääntää tulpan piikin päälle ja syrjään. Silti perinteinen irrotettava kumitassu lienee yhä yleisin ratkaisu kävelysauvoissa.

 

8. Elektroniikka

Kävelysauvoihin kehitettiin elektroniikkaa jo 2000-luvun alussa.

Asfaltilla kävelysauvan piikki peitetään kumitulpalla.
© Kari Santala/Kuvaryhmä/SKOY

”Kehittelimme Excelillä oli ensimmäisenä maailmassa tätä.”

Varhaisissa malleissa oli toisen sauvan kahvassa näyttö, josta näki kuljetun matkan, työntövoiman ja kalorit. Se oli tavallaan sauvaan integroitu aktiivisuusranneke ennen aktiivisuusrannekkeita.

”Sitä ei kuitenkaan saatu tuolloin kaupallistettua, koska siinä oli teknisiä haasteita. Se oli myös liian kallis.”

Karihtala uskoo, että elektroniikan lisääntyminen sauvoissa on kuitenkin tulevaisuuden suunta.

Lue myös: Älykeppijumppa opettaa keskittymistä ja kehonhallintaa ikään ja kuntoon katsomatta

X