Älä unohda puolukkaa – Vanha rohdoskasvi pursuaa hyvää tekeviä antioksidantteja ja kuituja

Hapokas puolukka ehkäisee bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoilla ja auttaa näin torjumaan suun tulehduksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hapokas puolukka ehkäisee bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoilla ja auttaa näin torjumaan suun tulehduksia.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Mustikan ympärillä pyörineen superfood-buumin tuoksinassa kotimainen puolukka on jäänyt siniposkisen veljensä varjoon, ja täysin suotta.

Puolukan käyttöä vähentää sen kirpeä ja hapan maku. Kangasmetsien supermarja saa uuden elämän, kun yhdistelet sitä makeisiin hedelmiin, hapanmaitotuotteisiin ja viljaan esimerkiksi smoothieissa ja tuorepuurossa.

Tutkittua tietoa

Uuden tutkimuksen mukaan puolukalla on hyviä vaikutuksia suuterveyteen. Hapokas puolukka ehkäisee bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoilla auttaa torjumaan suutulehduksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti jopa sydän- ja verisuoniterveyteen.

Se on hellävarainen hyville bakteereille, mutta estää haitallisten kasvua. Puolukalla voi olla samantapaisia virtsateiden terveyttä lisääviä vaikutuksia kuin karpalolla.

Kansanviisautta

Puolukkaa on käytetty muun maussa nuhakuumetautien ja virtsatietulehduksen hoitoon, ja aitan nurkkaan säilötyllä jäisellä puolukkatiinulla on voitettu monia talvisia taisteluita keripukkia vastaan.

Kokeile puolukkaa smoothiessa

Sekoita 1 banaani, 1 dl puolukoita, 1 rkl pellavansiemeniä, pari kuivattua taatelia ja 1,5 dl maustamatonta jogurttia tasaiseksi smoothieksi mikserillä tai smoothiekoneella. Jos haluat, voit lisätä smoothieen 1/2 tl kurkumaa tai hieman kanelia mausteeksi.

Asiantuntija: dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteenyksikkö.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X