Ikä näkyy hiuksissa – Asiantuntijan vinkeillä hoidat hiuspohjaasi oikein

Vaihdevuodet myllertävät hormonituotannon. Mikä avuksi, kun hiuspohja kuivuu, hiuksia lähtee ja hius ohenee haiveneksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaihdevuodet myllertävät hormonituotannon. Mikä avuksi, kun hiuspohja kuivuu, hiuksia lähtee ja hius ohenee haiveneksi?
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo Nevala

Jos päänahkaa kiristää, syynä on useimmiten kuivuus. Vaihdevuosiin liittyvän kuivumisen oireita ovat myös punoitus, hilseily ja kutina. Sormet rapsuttelevat hiuspohjaa tämän tästä.

Hiusalan kouluttaja Henna Luotosen mukaan hiuspohjan kuivuus ja hiustiheyden harveneminen huomataan usein vaihdevuosissa.

Vaihdevuosissa solutuotanto hidastuu, estrogeenin määrä vähenee ja hiusten kasvuvaihe lyhenee. Hius on niin kutsutussa lepotilassa pidempään.

Miehillä hormonaaliset, lähinnä testosteronin muutokset näkyvät myös hiusten ohenemisena.

Selvitä syy hiusongelmiin

Äkillinen hiustenlähtö tulisi aina selvittää. Syitä voivat olla sairastettu korkea kuume, hormonaalinen äkillinen muutos elimistössä kuten hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen tai lopettaminen sekä antibioottikuuri. Myös stressi saattaa aiheuttaa äkillistä hiuskatoa, koska se vaikuttaa hormonitoimintaan.

Silloin kun hiukset harvenevat, päänahkaa voi hoitaa aktivoimalla verenkiertoa. Harjata hiuksia pehmeillä harjaksilla muutamia kertoja päivässä lempeästi ja repimättä. Päänahan liikuttelu ja hierominen lisäävät nekin verenkiertoa. Kärsivällisyys on valttia, sillä uusi hius kasvaa hitaasti.

Hoida ja kosteuta

Hoida kuivaa hiuspohjaa perusvoiteilla sekä öljyillä ja huolehdi, että myös ruokavalioosi kuuluu pehmeitä rasvoja kuten öljyjä, pähkinöitä tai avokadoa.

Henna Luotonen muistuttaa, että hiuspohjalle tarkoitetut tuotteet ovat eri tuotteita kuin hiukselle tarkoitetut, sillä hiuspohja on ihoa ja elävää solukkoa.

”Vaihdevuosi-iässä apua voi löytyä hiusnesteistä, jotka ravitsevat hiuspohjaa. Hiusta kosteuttavista naamioista ei ole hyötyä hiuspohjalle, ellei sitä erikseen mainita.”

”Hoitamisesta huolimatta solutuotanto hidastuu iän mukana. Hiukset muuttuvat läpi elämän.”

Hiuspohjan hoitaminen

© ISTOCKPHOTO

Kuvat: Valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Galleria

Hoida kuivaa hiuspohjaa asiantuntijan vinkeillä

1. Suojaa saunan kuumuudelta

Polttavan kuuma löyly on haitaksi sekä hiuksille että hiuspohjalle. Sen vuoksi ennen saunanlauteille nousemista kannattaa pyöräyttää pyyhe hiustensa ympärille. Tärkeintä on, ettei kuuma ilma kurita entisestään kuivaa päänahkaa.

2. Kloori kuivattaa hiuksia

Myös uiminen uimahallin kloorivedessä kuivattaa hiuksia ja hiuspohjaa. Altaan vedeltä suojaa uimalakki.

3. Pese haalealla vedellä

Hiuspohjalle on hyväksi pesu haalealla vedellä, ja jos mahdollista pää alaspäin. Kuurimaisesti hiuspohjalle käytettävät seerumit ja ampullit helpottavat kiristyksen tunnetta ja kutinaa.

4. Varo kuivattavia tuotteita

”Käytä varoen tuotteita, jotka sisältävät alkoholia kuten hiuslakkaa, muotovaahtoa, hiuspuuteria, kampausnestettä ja kuivasampoota, jos päänahkasi on kuiva”, Henna Luotonen sanoo.

5. Föönaa maltillisella lämmöllä

Tiesitkö, että liian kuuma föönin lämpötila kuivattaa hiuspohjaa? Vaihda miedompaan lämpötilaan.

Asiantuntija Henna Luotonen parturi-kampaaja, hiusalan kouluttaja ja Saxce Oy:n toimitusjohtaja.

Juttu on julkaistu Kotiääkäri-lehdessä 2/2018.

X