Kärsitkö uniapneasta tietämättäsi? Diagnoosi vain murto-osalla sairastavista – ”Jo lievä uniapnea voi johtaa öiseen aivoverenkierron häiriöön”

Uniapneaa sairastavia on Hengitysliiton arvion mukaan 300 000–350 000, mutta heistä on vain murto-osalla diagnoosi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uniapneaa sairastavia on Hengitysliiton arvion mukaan 300 000–350 000, mutta heistä on vain murto-osalla diagnoosi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Uniapnea on vakava ja yleinen kansansairaus, jota moni sairastaa tietämättään.

Uniapneaa on usein pidetty lähinnä ylipainoisten miesten sairautena. Uniapneaa sairastavat kuitenkin kaikenlaiset ihmiset: naiset ja miehet, ylipainoiset, normaalipainoiset ja hoikat, nuoret ja vanhat, korostaa Hengitysliitto tiedotteessaan.

Päiväaikainen väsymys ja aamupäänsärky voivat olla uniapnean oireita

Tyypillisimpiä uniapnean oireita unenaikaisten hengityskatkosten lisäksi ovat jatkuva, myös päiväaikainen väsymys ja nukahtelu, kuorsaus ja suun kuivuminen, aamupäänsärky, keskittymiskyvyttömyys ja muistamattomuus, ärtyneisyys ja masentuneisuus, sukupuolivietin aleneminen sekä heräily tukehtumisen tunteeseen, lisääntyneeseen virtsaamistarpeeseen tai voimakkaaseen hikoiluun.

”Uniapnean oireisiin kannattaa suhtautua vakavasti, ja unenaikaiset hengityskatkokset on aina tutkittava. Mitä aikaisemmin uniapnea todetaan, sitä enemmän pystyy itse vaikuttamaan sen hoitoon”, sanoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Hoitamattomana voi johtaa ennen aikaiseen kuolemaan

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoverenkiertohäiriöön ja keuhkovaltimoverenpainetautiin. Uniapnea ja diabetes ovat myös yhteydessä toisiinsa, ja hoitamaton uniapnea on turvallisuusriski liikenteessä ja lisää työtapaturmien vaaraa.

”Hoitamattomana uniapnea moninkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin. Jo lievä uniapnea voi johtaa öiseen aivoverenkierron häiriöön”, huomauttaa Mervi Puolanne.

Uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteilla

CPAP-hoidossa hengitetään huoneilmaa ylipaineella maskin avulla, ja ilmavirta pitää hengitystiet auki unen aikana. Laitetta käytetään keskivaikean ja vaikean uniapnean hoidossa, ja se sopii lähes kaikille.

”Onneksi uniapnea on hyvin hoidettavissa. Ylipainehengityshoito nykyisillä käyttäjäystävällisillä CPAP-laitteilla auttaa uniapnean oireisiin hyvin ja tehoaa nopeasti, jo 1–2 nukutun yön jälkeen”, Puolanne kertoo.

X