”Mediheli löysi minut, kun olin ollut seitsemän tuntia hangessa ja sydämeni oli pysähtynyt” – Ero on väkivaltaisen parisuhteen vaarallisin hetki

Usein väkivaltaiset parisuhteet alkavat samalla tavalla, mutta ennusmerkit tajutaan vasta liian myöhään. Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta myöskään yhteiskunnan tasolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvituskuva.

Usein väkivaltaiset parisuhteet alkavat samalla tavalla, mutta ennusmerkit tajutaan vasta liian myöhään. Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta myöskään yhteiskunnan tasolla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

”Väkivalta ei ala ensimmäisillä treffeillä”, sanoo Johanna Storck Naisten Linjalta.

Suomi on Euroopan toiseksi turvattomin maa naisille. Täällä joka kolmas nainen kokee parisuhdeväkivaltaa ja vuodessa kuolee noin kaksikymmentä naista kumppanin tai ex-kumppanin takia.

Usein kiintymyssuhde ja rakkaussuhde muodostuu ennen kuin väkivalta alkaa suhteessa.

”Parisuhde on tietysti aina investointi ja monet meidän asiakkaat ovat kertoneet, kuinka ovat oikeasti halunneet auttaa väkivaltaista puolisoaan”, Johanna Storck kertoo.

Riina-Maria Metso on koonnut naisten kokemia tarinoita kirjaansa ”Miksi se ei vain lähde” (Atena, 2018). Metso muistuttaa, että usein suhteessa on jopa prinsessamainen alku, jolloin kaikki tuntuu satumaiselta.

Puoliso toteuttaa pienenkin toiveen heti.

Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta

Henkinen väkivalta on esimerkiksi sitä, kun puoliso kieltää näkemästä tiettyjä ystäviä, kyttää sosiaalisen median tilejä tai kuuntelee puheluitasi.

”Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta yhteiskunnallisella tai viranomaisten tasolla. Se kuitenkin alkaa nakertaa uhrin itseluottamusta ja kunnioitusta. Se on salakavalaa toimintaa väkivallan käyttäjän toimesta”, Johanna Storck sanoo.

Henkisen väkivallan seurauksena uhri alkaa rajoittamaan tekemistään sillä perusteella, että tietää puolison suuttuvan. Henkinen väkivalta ei vaikuta vain uhrin ajatteluun, vaan johtaa myös fyysisiin reaktioihin. Siihen liittyy esimerkiksi unettomuutta sekä työkyvyn heikentymistä.

Väkivaltainen parisuhde: kumppani saattaa kuunnella puheluitasi ja vahtia viestejäsi. Kuvituskuva © Laura Dodsworth (one thousand words)

Naisten linja saa monia yhteydenottoja, joissa kerrotaan henkisen väkivallan kokemuksista, mutta naiset eivät kuitenkaan tunnista sen olevan väkivaltaa.

”Pelko ei kuulu rakkauteen. Riidat kuuluvat parisuhteeseen, mutta jos toinen osapuoli pelkää suhteessa ja siinä on väkivaltaa, se erottaa tasavertaisen parisuhteen väkivaltaisesta.”

Väkivaltainen parisuhde alkaa kuin varkain. Aluksi kumppani on vaikuttanut unelmalta. Totuus on kuitenkin toinen. Kuvituskuva © iStock

”Minulla ei koskaan ollut mustaa silmää. Yleensä hän raahasi minua hiuksista pitkin lattiaa tai heitti maahan tai seinää vasten. Kerran hän heitti minut parkkipaikalla asfalttiin niin, että ympärillä olevat ihmiset jäivät katsomaan. Mutta kukaan ei tehnyt mitään”, Riina-Maria Metso kertoo kirjassaan.

Kun fyysinen väkivalta tulee mukaan, apua voi olla vaikea hakea silloinkin.

”Väkivaltaisen jakson jälkeen tulee hyvittelyvaihe, jossa luodaan uskoa, että kumppani muuttuu ja kaikki kääntyy paremmaksi. Muistutetaan kumppanille hyviä hetkiä. Silloin uhrillakin muistuu mieleen, miksi he ovat yhdessä”, Johanna Storck kuvailee.

Useat yhteydenotot Naisten Linjalle kertovat siitä, että hyvinkin väkivaltaisesta suhteesta ei ole yksinkertaista poistua.

”Kerromme aina asiakkaillemme, että väkivallalla on tapana myös raa’istua ajan kuluessa, eikä se lopu itsestään.”

Väkivaltainen parisuhde ei ala heti väkivallalla. Väkivalta astuu myöhemmin kuvioihin. Kuvituskuva © iStock

Lue myös: Sanna sinnitteli väkivaltaisessa parisuhteessa vuosia

Väkivaltainen parisuhde ei lopu kerrasta – ero on suhteen kaikista vaarallisin hetki

”Ero on väkivaltaisen parisuhteen vaarallisin hetki”, Johanna Storck muistuttaa.

Naisten Linjalla korostetaan oman turvallisuuden varmistamista erotilanteessa. Omasta parisuhteen tilanteesta ja eroamisesta on hyvä kertoa läheisille. Eroamistilanteessa on hirvittävän suuri riski, että väkivaltainen puoliso yrittää estää lähdön väkivalloin.

”Olin jo laittanut avioeropaperit, kun mies halusi, että lähdetään mökille juttelemaan asioista. Minä tyhmänä lähdin siinä tilanteessa yksin hänen kanssaan saareen. Sieltä Mediheli löysi minut, kun olin ollut seitsemän tuntia hangessa ja sydämeni oli pysähtynyt. Mies oli soittanut apua siinä vaiheessa, kun en enää hengittänyt. Sydän ei käynnistynyt vielä Medihelissä, mutta sairaalassa käynnistyi. Olin tajuttomana viikonlopun yli, mies oli putkassa ja lapsi otettu huostaan. Toipuminen kesti pitkään. Jouduin opettelemaan kävelemään uudelleen,” kertoo Mia Miksi se ei vain lähde –kirjassa.

Eron jälkeen väkivallan tekijä yrittää usein vielä manipuloida ja pyydellä anteeksi esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Halutaan suostutella puoliso takaisin.

”Äärimmäisissä tapauksissa ei voi missään nimessä kertoa, että on lähdössä. Silloin on turvareitit katsottu etukäteen ja lähdetään turvakotiin tai uuteen asuntoon”, Johanna Storck sanoo.

”Digitaalisuus on antanut väkivallan tekijälle aivan uusia tapoja seurata toista niin suhteen kuin eron aikana. Erilaisissa sovelluksissa on jo nyt valtava määrä sijaintipalveluita, joita me ei välttämättä ymmärretä. Google käyttää omissa kuvissaan sijainteja. Jos on yhteinen Google-tili kumppanin kanssa, hän pystyy seuraamaan, missä liikut”, Johanna Strock muistuttaa.

Naisten Linjalla korostetaan, että he eivät neuvo sulkemaan kaikkia sosiaalisen median tilejä, sillä se tarkoittaa sitä, että ihminen joutuu täysin eristäytymään kaikista digitaalisista palveluista ja mahdollisesti sosiaalisista verkostoista. Joissakin tapauksissa puhelin, numerot ja salasanat täytyy kuitenkin vaihtaa.

Kursiivilla merkityt sitaatit ovat Riina-Maria Metson kirjasta Miksi se ei vaan lähde.

Lue myös: Somessa naista etsinyt olikin väkivaltainen vainoaja – Mieti, ennen kuin jaat tuntemattoman julkaisun

Lue myös: Parisuhdeväkivalta varjostaa: ”Mies hakkaa, uskallanko ehdottaa pariterapiaan menemistä?”

X