Miksi flunssa iskee lomien jälkeen, kun koulut alkavat ja aikuiset palaavat työpaikoille?

Mikä saa pöpöt riehaantumaan kesälomien jälkeen? Miksi monen nenä vuotaa, kun töissä tai koulussa on käyty vasta viikko tai pari? Yleislääkäri, LL, Toni Vänni Kampin Terveystalosta vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä saa pöpöt riehaantumaan kesälomien jälkeen? Miksi monen nenä vuotaa, kun töissä tai koulussa on käyty vasta viikko tai pari? Yleislääkäri, LL, Toni Vänni Kampin Terveystalosta vastaa.
Teksti: Tiina Laaninen

Pöpöt riehaantuvat kesälomien jälkeen

Totta.

Kun aikuiset palaavat työpaikoille ja lapset päiväkoteihin ja kouluille, paljon ihmisiä on kesäkuukausien jälkeen samojen seinien sisäpuolella. Vaikka flunssaviruksia on liikkeellä ympäri vuoden, arjen myötä pöpöjen on helppo tarttua: Joku aivastaa ehkä toista päin, räkäiset kädet saattavat koskettaa ovenkahvoja, tai jollakulla vuotaa nenä.

Tilastollisesti lasten flunssat ja silmäinfektiot moninkertaistuvat alkusyksyllä. Lasten mukana myös vanhempien hengitystietulehdukset ja vatsaepidemiat yleistyvät.

Paras tapa estää pöpöjen tarttuminen on käsipesu

Totta.

Kädet kannattaa pestä saippualla ja lämpimällä vedellä aina ennen ruokailua ja kun tulee kotiin. Jos käsiään kohti aivastaa tai yskii, myös silloin kädet kannattaa pestä.

Pärskityillä käsillä ei kannata tarttua ovenkahvoihin, tai jos näin on tehnyt, kahvat kannatta desinfioida saman tien. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä, myös käsidesi auttaa.

Toinen tärkeä pöpöjen kulkua ennaltaehkäisevä keino on se, että heittää kerran käytetyn nenäliinan roskiin. Jos joku perheestä on sairaana, käsipyyhkeet kannattaa vaihtaa usein.

Nuhaisena ei saa mennä töihin

Tarua.

Jos yleiskunto on hyvä eikä kuumetta ole, töihin voi mennä. Kovin räkäisenä kannattaa harkita etäpäivää, jos se on mahdollista, jotta ei tartuta muita. Toisaalta toiset voi tartuttaa yhtä usein tietämättään, kun ensioireet ovat vasta alkamassa.

Ennen kouluun ja päiväkotiin menemistä hyvä nyrkkisääntö on pitää sairastelun jälkeen yksi kuumeeton päivä. Silmätulehduksessa on syytä odottaa vähintään vuorokausi, jotta silmätipat ehtivät tepsiä. Silloin tarttumisvaaraa ei enää ole.

X