Raha kaihertaa parisuhteessa: Miten perheen menot jaetaan, kun mies tienaa puolet enemmän kuin vaimo?

Pekka tienaa lähes kaksi kertaa enemmän kuin Kristiina. Saako isompituloisella olla enemmän päätösvaltaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kristiina työskentelee lähihoitajana ja tienaa lähes puolet vähemmän kuin insinöörimiehensä.

Pekka tienaa lähes kaksi kertaa enemmän kuin Kristiina. Saako isompituloisella olla enemmän päätösvaltaa?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Kristiinan ja Pekan avioliitto on ihan hyvä. On hellyyttä ja molemmat osallistuvat kotitöihin, mutta raha-asioista riidellään jatkuvasti.

Kristiina työskentelee lähihoitajana ja tienaa lähes puolet vähemmän kuin insinöörimiehensä. Kristiinan mielestä ihannetilanteessa perheen rahat olisivat yhteisiä, kuten hän on kuullut monella ystäväpariskunnalla olevan. Pekka ei suostu ehdotukseen, koska hän kokee ansaitsevansa omat rahansa.

Molemmilla on siis omat tilit, joista he maksavat noin puolet laskuista, lainan lyhennyksistä ja lasten menoista taloustilille.

Kristiinan mielestä järjestely ei ole oikeudenmukainen, koska hän joutuu maksamaan paljon enemmän menoista suhteessa omiin tuloihinsa. Hänelle jää huomattavasti vähemmän rahaa omiin menoihin. Kristiina haluaisi, että kummatkin maksaisivat laskuja suhteutettuna heidän tuloihinsa. Pekka onkin tullut vastaan ja maksaa vähän enemmän lainakuluja, mutta Kristiinaa kaihertaa edelleen, miten paljon hän joutuu osallistumaan maksuihin pienemmistä tuloistaan huolimatta.

Pekka tekee paljon hankintoja omilla rahoillaan omien mieltymystensä mukaan: äänentoistolaitteet autotalliin, kotistudio takkahuoneeseen, liikuntavälineet, parempi auto. Näihin ostopäätöksiin Kristiina ei saa vaikuttaa.

Kristiina haluaisi, että kaikkien isompien hankintojen ostopäätökset tehtäisiin yhdessä.

Kristiinalla itsellään ei ole varaa ostaa mitään isompaa yksin, sillä hänelle ei jää säästöjä kuukausittaisista tuloistaan. Tämäkin hiertää välejä.

Miten pariskunta voisi lopettaa talousasioista riitelemisen?

© © ANSSI KERÄNEN

Perhesuhteiden asiantuntija neuvoo avioparia: ”Sopimista ja tasaamista tarvitaan, kun tulot ja elämäntilanteet ovat kovin erilaiset”

Ei ole olemassa yhtä, kaikille sopivaa mallia perheen raha-asioista. Jotkut avaavat yhteisen tilin ja sopivat, miten rahoja käytetään. Toiset laittavat laskut puoliksi tuloista riippumatta. Jotkut suhteuttavat yhteiset menot tuloihin, jolloin enemmän tienaava maksaa euromäärällisesti suuremman summan.

Sopimista ja tasaamista tarvitaan, kun tulot ja elämäntilanteet ovat kovin erilaiset. Myös persoonien väliset erot rahankäytössä haastavat suhteen. Usein keskustelussa nousee esiin tasa-arvo. Joidenkin mielestä sitä on kummankin oikeus omiin rahoihin. Toisille taas on tärkeää molempien tasa-arvoinen toimeentulo. Oikeudenmukaisuus ja päätösvalta luovat kokemuksen tasa-arvosta. Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta herättää tunteen vallankäytöstä.

Rakastavassa kumppanuudessa halutaan toiselle hyvää. On molempien etu, että kummankin varallisuus kasvaa. Suhdekin vahvistuu, kun molempien talous on kunnossa. Jos parin on vaikea päästä keskenään yhteisymmärrykseen, kannattaa kääntyä ulkopuolisen neuvonnan puoleen.

Minna Oulasmaa, Perhesuhteiden asiantuntija, Väestöliitto

X