Onko mieheni narsisti?

Hannulle sattuu ja tapahtuu, mutta täysin hänestä riippumattomista syistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Anssi Keränen

Hannulle sattuu ja tapahtuu, mutta täysin hänestä riippumattomista syistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Onko mieheni narsisti?

Sinikka tutustui muutama vuosi sitten hurmaavaan mieheen.

Hannu oli upea ilmestys. Kun hän astui ravintolaan, jäi kaikilta naisilta lause kesken”, Sinikka muistelee. Uskomattominta Sinikan mielestä ensitapaamisessa oli, että kaikista mahdollisista pöydistä Hannun askeleet suuntautuivat juuri hänen luokseen. Ensihetkistä lähtien oli selvää, että kyseessä oli paljon tehnyt ja nähnyt maailmanmies, jonka huomio oli kunnia-asia.

”Hannu osaa todella huomioida toisen ihmisen. Hän saa minut tuntemaan itseni erityiseksi.”

Hannu on matkustellut paljon ja hänellä on kuuluisia tuttavia. Savonlinnan oopperajuhlillakin mies tuntui tuntevan puolet yleisöstä – ja osan näyttämöltäkin. Vaikka parin välillä on kaikki ihan hyvin, on Sinikka alkanut miettiä miehen tarinoita.

”Hannulle on elämässä sattunut yhtä ja toista. Hän on kokenut kaksi avioeroa, paljon epäonnea, väärinymmärryksiä ja vääränlaisia ihmisiä”, Sinikka miettii.

Vähitellen Sinikka on huomannut, että Hannun tarinat toistavat samaa kaavaa. Mikään menneissä vastoinkäymisissä ei ole koskaan ollut Hannun vika, vaan kaikki on aina johtunut muiden tekemistä virheistä.

”Havahduin asiaan, kun näin ohjelman narsismista. Hannu ei tosiaan koskaan sano, että jokin asia olisi hänen syytään. Asiat ”vaan tapahtuvat” hänelle, vaikka hän kuinka yrittäisi parhaansa. Hän myös tarvitsee paljon lohdutusta.”

Mies on huoliteltu, huomionkipeä ja aivan erinomaista seuraa. Pariskunta asuu erillään, mutta yhteen muutto on ollut puheissa.

Ennen sitoutumista Sinikka on alkanut miettiä Hannun suhdetta elämään.

Pystyykö mies ottamaan vastuuta valinnoistaan? Mistä narsistin tunnistaa?

Asiantuntijan vastaus: Narsisti janoaa ihailua

Narsisti janoaa ihailua. © Anssi Keränen

Ihminen kaipaa kehdosta hautaan toisen kautta rakastavaa yhteyttä omaan itseensä. Hyvässä tilanteessa meillä on ollut ympärillämme rakastavia ihmisiä, joiden kautta olemme voineet sisäistää mielikuvan itsestämme rakastettavina ja rakkauden arvoisina. Jos tällainen sisäistys omasta itsestä puuttuu, joudumme tekemään tämän asian kanssa jatkuvasti työtä – tunne omasta arvottomuudesta vaanii. Pelot omasta arvottomuudesta torjutaan korostamalla omaa erinomaisuutta ja tuomalla esiin muiden virheellinen toiminta.

Tutustumisvaiheessa narsistin huomion kohde kokee olevansa toisen maailman keskipiste – tuntuu huumavalta olla näin hyvä ja arvokas toisen silmissä. Pulma tulee siitä, että kyse ei ole kohteen erinomaisuudesta, vaan narsisti peilaa toisen kautta omaa itseään: olen näin viehättävä ja hurmaava. Toinen voi virheellisesti kokea olevansa rakastettu, vaikka narsisti tarvitsee kohteensa rakkautta voidakseen peilata omaa suuruuttaan. ”Suuri rakkaus” onkin heijastuma siitä ihailusta ja rakkaudesta, mitä narsistin kumppani kokee narsistia kohtaan.

Vahvasti itsetunnoltaan vaurioitunut ihminen ei pysty rakastamaan ketään, koska häntä itseään ei ole rakastettu. Kun narsistin kumppani ei sitten jossain vaiheessa enää säteilekään ihailua ja rakkautta narsistia kohtaan, hän huomaa narsistin esittämän ihailunkin loppuvan. Kun narsistin kumppani ei enää pysty olemaan ihailun ja palvomisen tuottaja, hänen merkityksensä häviää.

Narsisti tarvitsee ihailua. Narsismin ylläpitäminen oman käyttäytymisen avulla on välttämätöntä, muuten uhkana on oman arvottomuuden ja hylkäämisen tuoma paniikki. Elämän aiheuttamat paniikit on mahdollista kohdata toisen tuella, mutta se ei ole narsistille mahdollista: hän ei voi luottaa maailmassa kehenkään – on pärjättävä oman itsen avulla.

Narsismi on itsetunnon vamma, joka tekee mahdottomaksi luoda läheisen parisuhteen. Rakkautta ja hyväksyntää vaille jäänyt ihminen on ihmisenä yhtä arvokas kuin muutkin ihmiset. Narsismi ei ole narsistisen henkilön itsensä aiheuttamaa.

Jos Hannulla on Sinikan kuvaamalla tavalla narsistinen persoonallisuus, niin Sinikan on hyvä ymmärtää, että hänen rakkautensa ei pysty parantamaan Hannua. Jos Hannu joutuu jossain vaiheessa luopumaan Sinikasta, se ei ole myöskään seurausta Sinikan arvottomuudesta tai epäonnistumisesta ihmisenä. Narsisti tarvitsee aina ihmisen, jonka huomiossa hän voi kokea olevansa turvassa kuin keskonen keskoskaapissa. Ja aika harva meistä jaksaa iloisena loppuelämäänsä toimia toisen hoitajana.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Lue myös: Oletko narsistin raivon kohde? Näin neuvoo psykoterapeutti: ”Joskus narsistikin kuuntelee järkipuhetta, mutta usein paras ratkaisu on poistua konfliktitilanteesta”

X