Ottaako ruoka päähän? Karsi turhat lisäaineet ja saatat välttyä migreeniltä

Jos kiinalaisen ravintolaillallisen jälkeen koittaa taattu migreenikrapula, saat oireita glutamaatista – kiinalainen ruoka on sitä pullollaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinalainen ravintolaruoka on pullollaan glutamaattia, joka saattaa herkistää migreenille. Kuva: istockphoto

Jos kiinalaisen ravintolaillallisen jälkeen koittaa taattu migreenikrapula, saat oireita glutamaatista – kiinalainen ruoka on sitä pullollaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Jos saat oireita glutamaatista, jätä siinä tapauksessa suosiolla kaupan hyllyyn myös valmiit keitto- ja kastikeainekset, liemikuutiot ja aromisuola.

Kokeile histamiinitonta dieettiä

Histamiini-intoleranssi on tila, jossa elimistö ei hajota normaalisti eräiden ruoka-aineiden histamiinia. Migreenipotilaat saattavat hyötyä dieetistä, josta on karsittu pois kalavalmisteet, äyriäiset, juustot, kestomakkarat, hapankaali, olut ja viini.

Täydennä ruokavalio

Kun oireita aiheuttavat ruoka-aineet on karsittu, on tärkeää korvata ne jollakin muulla. Valitse kunkin karsimasi ruoka-aineen tilalle jotakin samasta ruokaryhmästä: banaanin tilalle marjoja, kovan juuston tilalle raejuustoa, kalasäilykkeen tilalle tuoretta kalaa jne.

Syö luonnollisesti

Kun koostat ruokavaliosi mahdollisimman luonnollisista ja tuoreista ruoka-aineista, vältät koko joukon lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Mustalla listalla ovat ainakin aspartaami (E 951), glutamiinihappo (E 620) ja sen suolat (621–625), kaliumnitriitti (E 249), natriumnitriitti (E 250), natriumnitraatti (E 251), kaliumnitraatti (E 252) ja tartratsiini (E 102).

Lähteet ja lisätietoja: www.migreeni.org Duodecim 2008. Migreenin käypä hoito -suositukset. www.kaypahoito.fi www.relieve-migraine-headache.com www.headaches.org

Juttu on ote 3/3 Kotilääkärissä 2/2013 julkaistusta jutusta Kotikonstit migreeniin.

X