Laihdutus onnistui! Miten laihdutusruokavaliosta voi palata tavalliseen ilman vatsavaivoja?

”Laihdutin puolessa vuodessa 10 kiloa vähäenergisillä tuotteilla, kasviksilla, kasviproteiineilla, maitotuotteilla, kalalla ja pähkinöillä. Nyt vatsani turpoaa ja on kipeä tavallisen aterian jälkeen. Miten palata lihomatta ja kivuitta normaaliin ruokavalioon?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elämäntapamuutos kannattaa aloittaa pienistä, mahdollisimman konkreettisista asioista yksi muutos kerrallaan. © iStockphoto

"Laihdutin puolessa vuodessa 10 kiloa vähäenergisillä tuotteilla, kasviksilla, kasviproteiineilla, maitotuotteilla, kalalla ja pähkinöillä. Nyt vatsani turpoaa ja on kipeä tavallisen aterian jälkeen. Miten palata lihomatta ja kivuitta normaaliin ruokavalioon?"
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vatsa- ja suolistovaivoille monta syytä

Kymmenen kilon painonpudotus on hieno tulos. Vatsa- ja suolistovaivat voivat johtua monesta tekijästä, kuten liian suuresta ruokamäärästä ja usein laihtumisen myötä muuttuneesta suolistomikrobistosta.

Jos ruoka-annokset laihdutettaessa olivat hyvin pieniä, kannattaa annoskokoja vähitellen kasvattaa. Annoskoko pidetään suurehkona, mutta vähäkalorisena runsaalla kasvismäärällä ja piilokaloreita, kuten kermatuotteita, vältellen.

Tutkimusten mukaan yksipuolinen ruokavalio ja vähäinen täysjyväviljakuitujen saanti muokkaa useimpien suolistomikrobistoa haitallisesti, mikä aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja. Jos esimerkiksi viljatuotteita ei ole käytetty juuri lainkaan puolen vuoden aikana, kannattaa suolisto totuttaa uudestaan ja vähitellen kuitupitoiseen ruokaan.

Suosi näitä ruoka- ja raaka-aineita

Herkälle suolistolle gluteeniton täysjyväkaura on hyvä valinta. Puuro, mustikat ja muutama pähkinä on hyvä aamun avaus. Myöhemmin päivällä alkuun yksi pala, myöhemmin kaksi palaa sataprosenttista kauraleipää tuo ruokavalioon sopivan määrän hellävaraisia täysjyväviljan kuituja. Loput tarvittavasta kuidusta saadaan marjoista, kasviksista, hedelmistä, kasviproteiinista ja kohtuullisesta määrästä pähkinöitä. Myöhemmin voi kokeilla, sopisiko paahdettu ruisleipä vatsalle.

Vatsaystävälliset kasvissosekeitot kuituisen leipäpalan ja levitteen kanssa ovat painonhallitsijalle suositeltavia ruokia. Proteiinin saannin turvaamiseksi keittoon voi lisätä pari ruokalusikallista raejuustoa.

Muita hyvin sulavia ruokia ovat kala- ja jauheliharuoat höyrytettyjen kasvisten kera, puurot ja marjasmoothiet. Ruoansulatusta avustavan entsyymivalmisteen hyötyä voi myös kokeilla.

Muista pureskella ruoka huolellisesti

Huolellinen ruoan pureskelu ja rauhallinen ruokailu vähentävät vatsavaivoja. Piilokaloreiden välttäminen ja säännöllinen liikunta auttavat säilyttämään saavutetun tuloksen.

Asiantuntijana Pirjo Saarnia, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 2/2018.

X