”Seksi mieheni kanssa on huonoa – Saanko jättää hänet?” – Tästä syystä suhteen erotiikka näivettyy

Seuran arkistosta: Tuuli haluaisi parempaa seksiä, mutta miestä ei kiinnosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran arkistosta: Tuuli haluaisi parempaa seksiä, mutta miestä ei kiinnosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Seura

Tässä sitä taas ollaan. Tuuli selailee internetin keskustelupalstan vastauksia aiheeseen: ”Saako jättää, jos toinen on huono sängyssä?”.

Ei hän tälläkään kertaa olisi menossa niin pitkälle, että jättäisi Eliaksen. Mutta surkea tosiasia on se, että Elias on hirvittävän huono sängyssä.

”Nykyään kumppania vaihdetaan kuin sukkia. Oikeasti pitäisi vain istua alas ja keskustella asiat kunnolla halki”, neuvoo yksikin keskustelupalstan neropatti.

Niin kuin ei olisi yritetty!

Tuuli oli odottanut sopivaa hetkeä, jolloin Elias ei olisi stressaantunut, liikaa omissa ajatuksissaan tai kireä. Aihe oli tietysti hankala, sillä eihän Tuuli halunnut, että Elias saisi kolauksen miehisyydelleen.

Tuuli tiesi, että kannattaisi avata keskustelu sillä, mitä hän itse toivoi. Enemmän kosketusta ja aikaa olivat listalla päällimmäisenä. Silti häntä jännitti kovasti, mitä tästä oikein tulisi.

Seksistä ja siihen liittyvistä toiveista oli keskusteltu joskus kauan aikaa sitten. Silloin Elias oli tehnyt kompromissin eräässä asiassa, josta piti keskustella pitkään.

Nyt Tuuli pelkäsi, että joutuisi samanlaiseen hankalaan keskusteluun, jossa pieniäkin asioita pyöriteltäisiin tarpeettoman kauan, ja Elias ottaisi itseensä. Haavoittuneena Elias oli muuttunut entistä passiivisemmaksi. Niin ei saisi käydä.

”Miten tästä selvitään”, Tuuli tuskitteli.

Artikkeli on ilmestynyt alun perin Seurassa 31/2014

Kahden kauppa

Ensinnäkin: seksi on kahden kauppa. Tässä Tuuli pohtii, miten hän voi muuttaa Eliasta. Hänellä on itselläänkin vastuunsa.

Tutkimuksissa on huomattu, että hyvin usein parisuhteessa seksistä ei puhuta suoraan, vaan vihjaillaan aivan kuin toisen pitäisi lukea ajatuksia. Juuri näin Tuuli näyttää toimivan.

Tuuli pelkää, että seksistä puhuminen loukkaa Eliasta. Se on silti tärkeää. Terapiassa vastaanotolla toisinaan toinen osapuoli saattaa erovaiheessa kertoa, ettei ole ollut kymmeneen vuoteen tyytyväinen seksiin. Toisen kannalta sellainen on epäreilua: miksei sitä ole kerrottu aikaisemmin, jotta siihen olisi voitu yrittää vaikuttaa?

Usein parit puhuvat seksistä suhteen alussa, mutta sitten siitä puhuminen jää. Kuitenkin tiedetään, että seksielämän vaihtelevuus on kestävän intohimon lähde.

Tuuli ei voi kontrolloida, milloin on Eliaksen kannalta sopiva hetki puhua eikä sitäkään, ettei Elias saisi kolausta miehisyydelleen. Hän voi kertoa omista tarpeistaan toista syyttelemättä. Tätä keskustelua ei kannata käydä seksin aikana eikä heti sen jälkeen. Sen sijaan Tuuli voi kertoa, että hänellä on tärkeää asiaa heidän parisuhteestaan ja kysyä, milloin he voisivat jutella?

Maaret Kallio, Seksuaaliterveys­klinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

X