Suomalaiselle luomukauralle on kysyntää maailmalla – Nyt suosio kasvaa kauneustuotteiden raaka-aineena

Meillä kauraa on popsittu puurona ja siitä on tehty leipää. Uutta on kauran kasvava käyttö kosmetiikassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Meillä kauraa on popsittu puurona ja siitä on tehty leipää. Uutta on kauran kasvava käyttö kosmetiikassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo Nevala

Suomalaista kauraa viedään vuosittain ulkomaille 300–400 miljoonaa kiloa. Paljon tästä menee Keski-Eurooppaan, kuten Italiaan ja Saksaan elintarvikekauraksi.

Yhä enemmän sekä kotimaisia että ulkomaisia ostajia kiinnostaa suomalainen luomulaatuinen kaura puhtautensa vuoksi.

Miksi juuri suomalainen kaura kiinnostaa, viljelläänhän kauraa muuallakin?

Luonnonvarakeskuksen tutkija Veli Hietaniemi ei ihmettele. Onhan kauran kemiallinen koostumus ainutlaatuinen. Suomalaisen kauran erityispiirre on korkea laatu, johon vaikuttaa lyhyt intensiivinen kasvukausi ja valoisa päivä.

”Kaura sisältää liukoista kuitua, beetaglukaania, hyviä rasvahappoja ja lipidejä, sen amonihappokoostumus, eli proteiinin laatu, on erinomainen. Kauran avenantramidit ovat tulehduksia lievittäviä yhdisteitä ja antioksidantteja. Kauran proteiinikoostumuksessa on runsaasti lysiini-aminohappoa. Lysiini on tärkeä kalsiumaineenvaihdunnassa ja lihasten kehittymisessä.”

Kosmetiikassa tärkeimpiä yhdisteryhmiä ovat kauran sisältämät avenantramidit ja lipidit, eli rasvat. Suomalaisen kauran korkea beetaglukaanipitoisuus lisää ihon kosteuspitoisuutta.

Heinävedellä valmistettavat XZ kauraöljy hoitoaine ja sampoo

Kosteutta kuiville hiuksille lupaa heinävedellä valmistettavat XZ kauraöljy hoitoaine 200 ml 3 € sekä sampoo 250 ml 3 €. Tuote sopii myös käsitellyille hiuksille. Kuva: Valmistajat

Kauraa kauneudenhoitotuotteisiin

Kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin kaura jalostetaan Suomessa kolloidiseksi kaurajauhoksi, joka liukenee tasaisesti veteen. Kauraa sisältäviä kauneudenhoitotuotteita ovat muun muassa erilaiset voiteet ja hiustenhoitoaineet.

Suomalaisen kauran kauneushyödyt ovat ottaneet käyttöön esimerkiksi kotimainen XZ, dermatologian alan asiantuntija Dermatonics Iso-Britanniassa sekä kansainvälinen L’Oréal.

L’Oréal käyttää suomalaista kauraa kaikkiin Garnier-merkin kauramaitopohjaisiin tuotteisiin globaalisti: sampoihin, hoitoaineisiin, naamioihin, vartalovoiteisiin ja suihkugeeleihin.

Garnier respons oat milk delicacy

Herkälle hiuspohjalle ja hennoille hiuksille tarkoitetussa Garnier respons oat milk delicacy -sampoossa on muun muassa suomalaista kauramaitoa ja riisikermaa. 250 ml 3 €. Valmistajat

”Olemme tästä hyvin iloisia ja ylpeitä Suomen päässä, ja esimerkiksi Garnier Respons Oat Milk Delicacy -sampoosarjan Suomi-kaura kerrotaan kaikissa Pohjismaissa tuotepakkauksessa”, sanoo L’Oréal Suomen viestintäjohtaja Tarja Kuusela.

Dermatonicsin Ultraveen-sarjan maahantuojan Medifonin tuotespesialisti Maija Elomaan mukaan heillä päädyttiin suomalaiseen kauraan muun muassa siksi, että suomalaisessa kaurassa on korkein beetaglukaanipitoisuus, mikä lisää ihon kosteuspitoisuutta.

Hiusten- ja ihonhoito

Ihon kuivumista torjuu Ultraveen-sarjan kosteusvoide, joka sisältää suomalaista kauraa, mehiläisvahaa ja ureaa. Samalla se Lievittää ihonärsytystä. 125 ml 12 €. Ayurvedinen Tri-dosha kuoriva kasvonaamio suomalaisista luomuyrteistä, marjoista, savesta ja kaurasta rentouttaa ja antaa iholle kosteutta. Jauheesta veteen tai jogurttiin sekoitettava naamio. Frantsila 18 €. Valmistajat

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X