Tiedätkö, miksi verenpaine kannattaa aina mitata kahdesti peräkkäin?

Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto kertoo, miten kotimittauksella saa luotettavan tiedon verenpaineesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto kertoo, miten kotimittauksella saa luotettavan tiedon verenpaineesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun mittaa verenpainetta kotona?

Jos on terveydenhuollon ammattilaiselta saanut ohjeen verenpaineen kotimittaukseen, mittaus tehdään aamulla ja illalla seitsemän vuorokauden ajan. Sen jälkeen mittaustuloksista lasketaan keskiarvo. Verenpainetta voi tietysti seurata omatoimisesti myös muuten.

Mittaus on hyvä tehdä aamulla ennen verenpainelääkkeen ottoa ja illalla kuuden ja yhdeksän välillä. Vähintään puoli tuntia ennen mittausta on syytä välttää raskasta ateriointia, alkoholia, kahvia, kola- ja energiajuomia sekä tupakointia ja reipasta liikuntaa.

Miksi mittaus täytyy tehdä kahteen kertaan?

Verenpaineelle on ominaista, että se vaihtelee hetkestä toiseen. Esimerkiksi liikkuminen, ateriointi ja suuret tunteet muuttavat verenpainetta nopeasti. Kaksoismittaus auttaa antamaan verenpaineesta luotettavan kuvan.

Se tarkoittaa, että joka mittauskerralla verenpaine mitataan kaksi kertaa niin, että mittausten välillä on noin kahden minuutin tauko. Kumpikin mittaustulos kirjataan, ja niistä lasketaan keskiarvo.

Mitä yleisiä virheitä on syytä välttää, jotta mittaustulos on oikea?

Mittaustuloksen kannalta on tärkeää, että mansetti on oikeankokoinen ja se laitetaan olkavarteen oikein päin. Olkavarsimittari on rannemittaria luotettavampi.

Mittari täytyy myös tarkistuttaa maahantuojalla kolmen vuoden välein, jotta sen antamaan tulokseen voi luottaa.

Mittaushetken täytyy myös olla rauhallinen. On tavallista, että kotimittauksen aikana puhutaan tai liikutaan samaan aikaan, mikä voi vääristää mittaustulosta.

X