Totta vai tarua: Laiskistavatko ummetuslääkkeet suolen toimintaa?

Ummetuksen itsehoitolääkkeitä voi suositella silloin, kun käytössä on oikeanlainen valmiste, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ummetuksen itsehoitolääkkeitä voi suositella silloin, kun käytössä on oikeanlainen valmiste, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Ummetus on etenkin naisten vaiva

Totta.

Paksusuolesta on löydetty hormonireseptoreita, mikä tarkoittaa sitä, että naishormonit vaikuttavat ruuansulatuskanavan toimintaan. Ummetus on sen vuoksi naisilla miehiä yleisempää.

Usein naisen suolen toiminta hidastuu menopaussin jälkeen entisestään.

Suoli laiskistuu vanhetessa

Totta.

On tavallista, että iän myötä liikkuminen vähenee, ruokavalio yksipuolistuu, janontunne heikkenee ja käyttöön otetaan lääkitys, jonka sivuvaikutuksiin ummetus lukeutuu. Näitä ovat esimerkiksi rautavalmisteet ja jotkut verenpainelääkkeistä.

Tutkimusten mukaan yli puolet 80-vuotiaista käyttää ummetuslääkkeitä. Jos vaiva ilmestyy vähintään 50-vuotiaalle ensimmäistä kertaa eikä paksusuolta ole aiemmin tähystetty, tulee tähystystutkimus ajankohtaiseksi. Sillä suljetaan pois kasvainten ja kaventumien mahdollisuus.

Ummetuksen itsehoitolääkkeitä tulee välttää

Tarua.

Ummetuksen itsehoitolääkkeitä kannattaa ja pitääkin käyttää, jotta vaivan aiheuttama epämukava henkinen ja fyysinen olo helpottuu.

Jos suoli ei ala toimia säännöllisistä kävelylenkeistä, riittävästä vedenjuonnista ja kuitupitoisesta ruokavaliosta huolimatta, kannattaa apteekista hankkia ummetuksen hoitoon tarkoitettu kuituvalmiste. Sen tarkoitus on lisätä suolen sisältöä.

Kuituvalmisteiden säännöllinen käyttö on turvallista. Sen sijaan suolta ärsyttäviä laksatiiveja on syytä varoa ja käyttää vain lääkärin luvalla, sillä ne saattavat laiskistaa suolta entisestään.

X