Listasimme viisi trendikästä liikuntaharrastusta – Treenaajia innostavat nyt käsilläseisonta, kehonhuolto ja luontoliikunta

Onneksi treenirintamalle rantautuu aina uutta kokeiltavaa. Löytyykö uusi suosikkisi näistä nosteessa olevista lajeista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onneksi treenirintamalle rantautuu aina uutta kokeiltavaa. Löytyykö uusi suosikkisi näistä nosteessa olevista lajeista?
(Päivitetty: )
Teksti: Virpi Valtonen

1. Toiminnallinen kehonpainoharjoittelu HIIT the Ground

Toiminnallinen kehonpainoharjoittelu on erittäin trendikästä. Kiireisen arjen pelastus voi olla esimerkiksi HIIT the Ground -harjoitus, joka on fyysisesti monipuolinen ja rankan hikinen puolituntinen. Harjoituksessa omaa kehoa käytetään vastuksena.

”Todella tehokkaassa harjoituksessa käytetään välineenä pieniä mattoja, jotka liukuvat lattiaa vasten. HIIT the Ground sopii lähes kaikille, sillä liikkeiden variaatiot mahdollistavat tekemään juuri itselle sopivan treenin”, Elixian ryhmäliikunnan Country GX Manager Sanna Pirttinen kertoo.

Lähde: elixia.fi

HIIT

© ELIXIA

2. Fascia method – palauttava ja kuntouttavaa kehonhuoltoa

Fascia method -tunnit pyörivät nyt täysinä ympäri Suomea. Suosio johtuu siitä, että kehon sidekudokset, eli lihaksia ja koko kehoa ympäröivät faskiat, ovat tulleet kansan tietoisuuteen, ja ymmärrys siitä, että niitä pitää huoltaa ja huomioida, on kasvanut. Kehonhuoltokonsepti on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä. Harjoittelu on rauhallista, laaja-alaista, nivelten täysiä liikeratoja hyödyntävää

Fascia method

Fascia Method on palauttavaa ja kuntouttava kehonhuoltoa. © ROY VARSTA

”Trendi ei ole ohimenevä. Kuntouttava ja palauttava kehonhuolto sopii kaikille junnu-urheilijasta kovaan kuntoliikkujaan ja edelleen kuntoutujaan ja senioriin”, FasciaMethod-kehonhuoltokonseptin kehittäjä ja kouluttaja Anne Puranen kertoo.

Lähde: fasciamethod.fi

3. Nokoset by Fressin unitunti auttaa kehoa ja mieltä rentoutumaan

Uni, lepo, palautuminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat myös liikuntamaailmassa nouseva trendi. Nokoset by Fressin unitunnin tarkoitus on palvella sekä unta tarvitsevia että nukahtamisvaikeuksien kanssa kamppailevia. Seesteisellä unitunnilla on aikaa kuunnella omaa kehoa.

”Jos takana on rankka työpäivä tai unet ovat jääneet huonoiksi, saattaa kova treenaaminen hankaloittaa tilannetta ja pidentää palautumista”, Fressin vt. ryhmäliikuntapäällikkö Piia Ryynänen-Alaluusua kertoo.

”Unitunnin aloituksen ja rentoutumisharjoituksen jälkeen asiakas voi laittaa korvatulpat ja silmälapun, asettua viltin alle ja levähtää. Puolituntisen viimeiset minuutit käytetään heräilemiseen”, hän kuvailee.

Lähde: fressi.fi

Nokoset by Fressi - unitunti

© PICTUNER OY / AKI LOPONEN

4. Luontoliikuntaa voi harrastaa vaikka kaupunkimetsässä

Lähi- ja luontoliikunta ja ulkona treenaaminen ovat nousussa. Treeni on trendikästä kehonpainoharjoittelua ulkona. Lähiluonnossa liikkuminen parantaa luontosuhdetta, eikä luontoliikunnan terveysvaikutuksia voi kiistää.

”Lähi- ja luontoliikunnassa pyritään siihen, että treeneihin ei tarvitse matkustaa – varsinkaan autoilla – vaan treenimahdollisuudet ovat lähellä kotia. Myöskään tätä varten rakennettuja ja ylläpidettyjä tiloja ei tarvita ja välinetarpeetkin ovat minimaalisia”, Raatamon päävalmentaja Jussi Konttinen kertoo.

Koko kehon haastavalla OutdoorCrosstraining-tunnilla treenataan raittiissa ulkoilmassa. Kurssi opettaa eritasoisille kuntoilijoille monipuolisen, lähiluonnossa ja rakennetussa ympäristössä tapahtuvan harjoittelun periaatteet.

Treeneissä yhdistetään juoksuharjoitteita, kehonpainotreenin perusteita sekä intensiivisiä kiertoharjoituksia. Siirtymät tehdään kuntotason mukaan juosten tai esimerkiksi sauvakävellen.

Lähde: raatamo.fi

Luontoliikunta

© ISTOCKPHOTO

5. Käsilläseisonta kehittää kehoa monipuolisesti

Käsilläseisonnan suosio nousee koko ajan, kun oman kehon käytön monipuolisuutta on alettu ymmärtää. Käsilläseisontaa ei kannata ajatella sirkustemppuna.

Käsilläseisonnassa kehon annetaan totuttautua rauhassa uudenlaisiin haasteisiin. Taidon oppiminen on prosessi, jolle on annettava aikaa. Ensin kartoitetaan lähtötilanne ja liikkuvuuden rajoitteet, sitten kehoa valmistellaan tulevaan ranteista napaan asti. Valmisteleva harjoittelu sopii kaikille.

”Perusterveillä, nopeasti oppivilla henkilöillä ensimmäiset vapaat seisonnat voivat olla puolen vuoden paikkeilla aloituksesta, mutta oppiminen jatkuu yleensä helposti vuodesta kahteen. Varsinkin aikuisilla on fyysisten rajoitteiden lisäksi mentaalirajoitteita ja pelkotiloja, joten asentoa opetellaan aluksi makuullaan. Harjoittelua kannattaa elää kahden kuukauden sykleissä”, käsilläseisonnan opettaja Jukka Rajala kertoo.

Lähde: kasillaseisonta.fi

Käsillä seisonta

© ISTOCKPHOTO

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X