Unihäiriöt, keskittymisvaikeudet, unohtelu ja ärtyisyys – Stressin aiheuttamat muutokset voivat olla myös pysyviä

Jatkuva stressi on aivoille kuin hälytystila, sanoo psykologian tohtori, Työterveys-laitoksen erikoistutkija Satu Pakarinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jatkuva stressi on aivoille kuin hälytystila, sanoo psykologian tohtori, Työterveys-laitoksen erikoistutkija Satu Pakarinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Anneli Juutilainen

”Kuukausia kestänyt voimakas stressi voi saada aikaan aivoissa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia ja aiheuttaa kierteen. Unihäiriöt, keskittymisvaikeudet, unohtelu ja ärtyisyys jäävät päälle. Stressaantunut ihminen kiinnittää enemmän huomiota uhkiin ja negatiivisiin asioihin. Rentoutuneena hän huomioi enemmän positiivisia asioita.”

Aivot voivat palautua positiivisten kokemusten kautta, mutta stressin aiheuttamat muutokset voivat olla myös pysyviä. Siksi stressikierre kannattaa ennaltaehkäistä.

”Hetkellinen stressi kuuluu elämään. Tärkeintä olisi huolehtia siitä, että stressaavien tilanteiden ja ajanjaksojen välillä aivoilla olisi aikaa palautua ja korjata vaurioita.”

Satu Pakarinen kärsii itse stressaantuneena nukahtamisvaikeuksista ja väsymyksestä.

”Aivotyöskentelyä vaativan työni vastapainoksi harrastan liikuntaa, käyn kuntosalilla ja lenkkeilen. Myös kasvimaalla möyriminen on loistavaa vastapainoa abstraktille työlle. Puutarhassa näen heti käteni jäljen.”

Jokaisen tulisi kehittää itselleen paras tapa irtautua stressistä. Sohvalla pötköttely ei välttämättä rentouta, jos ajatukset laukkaavat työasioissa. Jos urheilu tuntuu vastenmieliseltä, se saattaa jopa kasvattaa stressitaakkaa.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X