Kolme tärkeää kysymystä tahdistimesta: Voiko sydämentahdistin mennä rikki?

Kun sydämen toiminta on tahdistimen varassa, laitteen rikkoutuminen voi pelottaa. Onko pelkoon aihetta, Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun sydämen toiminta on tahdistimen varassa, laitteen rikkoutuminen voi pelottaa. Onko pelkoon aihetta, Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Voiko tahdistin rikkoutua?

Tahdistingeneraattori on hyvin suojattu, ja sen rikkoutuminen on äärimmäisen harvinaista. Sen sijaan tahdistimesta sydämeen kulkeutuviin johtoihin voi tulla vaurioita. Johdot kulkevat suonen sisällä, ja mutkaisen suonen sisällä johdon pinta voi ajan myötä vaurioitua. Tämäkin on erittäin harvinaista.

Tahdistin ei lakkaa yhtäkkiä toimimasta. Se varoittelee tulevasta, jolloin henkilö tietää hakeutua tahdistinpolille.

Miten induktioliesi vaikuttaa tahdistimeen?

Voimakkaassa magneettikentässä tahdistin voi mennä hetkellisesti perustoimintotilaan. Kun henkilö poistuu magneettikentästä, tahdistin palautuu hänen omille toiminnoilleen.

Induktiolieden magneettikenttä on pienellä alueella ja niin heikko, ettei se haittaa tahdistimen toimintaa. Teoriassa haitta on mahdollinen, jos ihminen kokatessaan laittaan nenänsä paistinpannuun kiinni.

Uskaltaako tahdistimen kanssa matkustaa?

Tahdistimen kanssa voi tehdä samoja asioita kuin ilman sitä. Henkilö saa tahdistimen asennuksen yhteydessä tahdistinkortin, jota näyttämällä hän saa ohittaa esimerkiksi lentokenttien turvatarkastuksen läpivalaisulaitteen, ja turvatarkastus tehdään käsin. Läpivalaisulaite saattaisi palauttaa tahdistimeen niin sanotut tehdasasetukset.

Kun henkilö on poistunut laitteesta, tahdistin toimii yleensä normaalisti.

X