Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yleistyneet – Mitä tehdä, jos oma lääke loppuu apteekeista?

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut haasteita. Viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta neuvoo, miten niihin voi varautua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut haasteita. Viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta neuvoo, miten niihin voi varautua.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Useimmiten tilalle löytyy korvaava valmiste, joka poikkeaa haetusta vain kauppanimeltään. Ellei sitä ole, pyydetään lääkäriltä resepti toista lääkettä varten. Jos toista lääkettä ei ole, asiakas ja lääkäri miettivät muuta hoitoa.

Lääkkeiden saatavuushäiriöistä tiedotetaan mediassa. Samalla kerrotaan, millaisiin toimiin kuluttajien kannattaa ja ei kannata ryhtyä.

Miksei lääkkeitä voi ostaa varastoon?

Kela maksaa säännöllisesti käytettävästä lääkkeestä korvauksen vasta, kun edellinen, lääkärin ohjeen mukaan käytetty erä on loppumassa.

Apteekki voi toimittaa koko reseptin kerralla, jos asiakas maksaa lääkkeen kokonaan itse eikä kerralla hankittavan lääkkeen määrää ole reseptillä rajoitettu.

Säännöllisesti käytettävän lääkkeen loppumista ei kannata jäädä odottamaan viimeiseen pilleriin, mutta lääkkeitä ei myöskään kannata hamstrata kolmea kuukautta pidemmäksi ajaksi. Lääke voidaan esimerkiksi joutua vaihtamaan. Lääketurvallisuuden vuoksi apteekki ei vaihda ostettuja, käyttämättömiä lääkkeitä.

Miksi lääkkeet loppuvat?

Lääkkeiden monimutkainen toimitusketju, pitkät toimitusajat, yksittäisen lääkkeen käytön tilapäinen kasvu sekä tuotannon ja jakelun ongelmat altistavat maailmanlaajuisesti saatavuushäiriöille.

Markkina-alueemme pienuus vaikuttaa meillä lääkkeiden saatavuuteen. Pieneen maahan saattaa tulla isompia maita vähemmän lääkkeitä asiakkaille välitettäviksi.

X