Nokkossipsi on uusi lehtikaalisipsi – ilmaisten herkkujen maku on pian parhaimmillaan

Villiyrttien paras keräilykausi on juuri alkamassa. Nokkosta ja voikukkaa kannattaa käyttää raaka-aineena, ei pelkkänä mausteena.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nokkosessa on rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa.

Villiyrttien paras keräilykausi on juuri alkamassa. Nokkosta ja voikukkaa kannattaa käyttää raaka-aineena, ei pelkkänä mausteena.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Aivan näinä päivinä kannattaa alkaa valmistautua uuteen villiyrttikauteen. Kevään ensimmäiset nokkoset, suolaheinät ja voikukat ovat jo nousseet.

Nokkonen ja voikukka ovat villiyrteistä ylitse muiden, koska niitä voi käyttää villivihannesten tapaan, siis ruoan raaka-aineena eikä vain mausteena. Niiden käyttö on helppoa, niitä on rajattomasti, ja jokainen suomalainen tunnistaa ne.

”Aivan kaikkien pitäisi käyttää nokkosta. Sen terveysvaikutukset ovat huippuluokkaa. Kasvi on pullollaan mineraalisuoloja, piitä, rautaa ja c-vitamiinia. En juuri keksi, mihin nokkosta ei voisi käyttää, niin monipuolinen se on”, luonnontuotekouluttaja ja keruutuotetarkastaja Annikka Kujala sanoo.

Nokkosen lehdistä saa käyttökelpoista ruokaa ryöppäämällä, sillä nopea kiehautus vedessä tuhoaa lehtien poltinkarvat. Nokkosia voi myös kuivata helposti. Vanhan kansan vihulaiseksikin kutsumassa kasvissa on jopa seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verrattuna.

”Nokkossämpylät, ja -letut ovat maukkaita ja terveellisiä, ja nokkosmuhennos on hyvä lisäke. ”

Näin teet nokkossipsejä

Annikka Kujala kehottaa tekemään nokkosista myös sipsejä.

”Nokkossipseillä voi yllättää ystävät, niitä on harva vielä maistanut.”

Nokkossipsien tekeminen on yksinkertaista:

Nokkosenlehdet käytetään pikaisesti, noin kymmenisen sekunnin ajan, kiehuvassa öljyssä. Rapeisiin sipseihin lisätään vähän suolaa.

Nokkossipsit voi valmistaa myös uunissa, jolloin puhtaat ja kauniit nokkosenlehdet levitetään uunipellille. Lehdet voidellaan oliiviöljyllä ja paistetaan 200 asteessa noin viisi minuuttia. Suolaa lisätään maun mukaan.

Marinoi voikukannuput

Voikukanlehtiä Kujala suosittelee käytettäväksi salaateissa, ja niitä voi silputa vaikka munakkaaseen. Kun voikukkiin kasvavat nuput, kukannuppuja voi marinoida etikassa. Voikukan kukkia Kujala on käyttänyt niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa muun muassa marmeladin, siman ja viinin teossa.

”Voikukan kukat ovat makeita, sillä niissä on mettä. Niistä saa hyvin aurinkoisia ja kauniita ruokia.”

Kitkerää vartta lukuun ottamatta voi voikukasta käyttää ruoaksi kaiken, aina juurta myöten. Voikukanlehdillä on huomattavasti tavallista salaattia suurempi ravintoarvo. Voikukkaa viljellään keittiökasviksi muun muassa Ranskassa.

Pihlajansilmuissa karvasmanteli

Annikka Kujala suosittelee suuntaamaan katseet myös pikku hiljaa avautuviin pihlajansilmuihin. Niissä on vieno karvasmantelin maku, joista toiset pitävät ja toiset eivät – aivan kuin laskiaispullassa. Nuoria pihlajansilmuja kannattaa lisäillä salaatteihin ja leivän päälle. Kun silmut puhkeavat lehdiksi, nuorista pihlajanlehdistä ja viinihaposta voi tehdä pihlajajuomaa.

”Elävien puiden käyttöön on aina pyydettävä maanomistajan lupa”, Kujala muistuttaa.

Annikka Kujala kehottaa villiyrteistä kiinnostuneita tarttumaan nopeasti toimeen, sillä pian villiyrttien maku on parhaimmillaan. Myös suolaheinät ja ketunleivät kannattaa napsia salaatteihin tuoreeltaan. Niiden kanssa on hyvä nauttia maitotuotteita, sillä niissä on samaa oksaalihappoa kuin raparperissa.

X