Valo häiritsee unta – Riittävätkö lyhyemmät yöunet? Lue kolme faktaa nukkumisesta

Kesällä unenlaatu paranee luonnostaan, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesällä unenlaatu paranee luonnostaan, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Pimennysverhot auttavat unensaantia

Valolla on aina piristävä vaikutus, minkä takia valossa nukahtaminen on haasteellista. Nukahtamisen ja unessa pysymisen kannalta on tärkeää, että makuuhuoneessa on riittävän pimeää. Siksi kesäaikaan on hyvä käyttää joko pimennysverhoja tai silmät peittävää unimaskia. Lisäksi on hyvä oleskella hämärässä jo vähän ennen nukkumaanmenoaikaa, jotta elimistö alkaa erittää nukahtamista helpottavaa yöhormoni melatoniinia.

Melatoniinilisät auttavat nukahtamaan

Apteekista saatavat melatoniinilisät auttavat yhtä lailla kaikkina vuodenaikoina, jos kyseessä on niin sanottu primaari unettomuus, eli sen taustalla ei ole selvää fyysistä tai psyykkistä sairautta. Melatoniinin avulla nukahtamista voi aikaistaa noin puoli tuntia. Hyöty tulee kuitenkin vasta vähintään kahden viikon kuluttua.

Valoisaan aikaan tarvitaan vähemmän unta

Unen tarve pienenee, kun siirrytään talvesta kesään. Keskimäärin väestötasolla muutos on kuitenkin vain vähän alle 10 minuuttia. Yksilötasolla ero sitä vastoin saattaa olla suuri. Jotkut huomaavat, että kesällä riittää 1–3 tuntia vähemmän yöunta. He ovat usein ihmisiä, jotka kärsivät talvisin kaamosväsymyksestä.

Vähempi unen tarve saattaa osittain johtua myös siitä, että unenlaatu luonnostaan paranee kesäisin. Valoisaan vuodenaikaan unessa on vähemmän katkoksia kuin talvella, eli se on ikään kuin tiiviimpi kokonaisuus.

Asiantuntijana tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

X