Ruusufinniä sairastavilla suurempi altistus migreeniin – Näin neurologian erikoislääkäri Ville Artto arvioi tutkimustulosta

Migreeni on aivoperäinen sairaus, kun taas ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus. Tutkimuksen mukaan näiden välillä näyttäisi olevan yhteys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Migreeni on aivoperäinen sairaus, kun taas ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus. Tutkimuksen mukaan näiden välillä näyttäisi olevan yhteys.
(Päivitetty: )
Teksti:
Oona Komonen

Tuon tuostakin maailmalla ilmestyy tutkimuksia eri sairauksien yhteydestä. Joskus tutkimustuloksilla on suurta merkitystä: niiden avulla opitaan, miten sairauksia voidaan hoitaa tehokkaammin.

Ja joskus eri sairauksien yhteyden havaitsemisen kautta saadaan uusia ajatuksia siitä, miten sairauksien syntyä voidaan jatkossa tutkia.

Kesällä 2018 tiedelehti Cephalalgia julkaisi yllättävän tutkimuksen. Siinä todettiin, että migreenin ja ruusufinnin välillä on yhteys.

Migreeni on aivoperäinen sairaus, ruusufinni puolestaan tulehduksellinen ihosairaus.

Laadultaan tilastollisessa tutkimuksessa oli niputettu yhdeksän aiemman tutkimuksen tulokset yhteen. Näistä kahdeksassa yhteys migreenin ja ruusufinnin välillä oli todettu.

Seura pyysi neurologian erikoislääkäri, dosentti Ville Arttoa arvioimaan tutkimustulosta.

”Ei kovin merkittävä löydös”

Tulokset eri tutkimuksissa migreenin ja ruusufinnin yhteydestä ovat johdonmukaisia, sanoo Ville Artto, ja ”yhteys sairauksien välillä näyttää olevan”.

Mutta on ongelma, Artto jatkaa. Tutkimuksesta ei selviä, mikä se yhteys voisi olla.

Onko kyse geneettisestä yhteydestä? Vai yhteisestä ulkoisesta, laukaisevasta tekijästä? Altistaako toisen hoito toiselle sairaudelle, luettelee Artto.

”Tilastollinen löydös ei vielä kerro yhteyden mekanismista.”

”Siksi en pidä asiaa kovin merkittävänä löydöksenä sen vuoksi, että sairauksien yhteyttä ei ole tutkittu tässä tilastoja enempää.”

Juuri tämän haasteen ovat myöntäneet myös eri tutkimusten tekijät.

Toistaiseksi spekuloinnin tasolla

Eräässä migreenin ja ruusufinnin yhteyttä selvittäneessä tutkimuksessa hyödynnettiin Tanskan kansallista terveydenhuollon tietokantaa. Huomattiin, että migreenin esiintyvyys on suurempi niillä henkilöillä, jotka sairastavat myös ruusufinniä.

Syy-yhteyttä ei kuitenkaan voitu määritellä tarkemmin, tutkijat myönsivät.

”Olemme aloittaneet kliiniset tutkimukset selvittääksemme, voivatko migreenin hoitoon tarkoitetut lääkkeet tehota myös ruusufinniin”, sanoi tutkimuksen tekijä, tohtori Alexander Egeberg MedPage Todaylle syksyllä 2018. ”Mutta ennen kuin tulokset ovat selville, tämä [yhteys] on vielä spekulointia.”

X