Ruusufinniä sairastavilla suurempi altistus migreeniin – Näin neurologian erikoislääkäri Ville Artto arvioi tutkimustulosta

© iStock
Migreeni on aivoperäinen sairaus, kun taas ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus. Tutkimuksen mukaan näiden välillä näyttäisi olevan yhteys.

Tuon tuostakin maailmalla ilmestyy tutkimuksia eri sairauksien yhteydestä. Joskus tutkimustuloksilla on suurta merkitystä: niiden avulla opitaan, miten sairauksia voidaan hoitaa tehokkaammin.

Ja joskus eri sairauksien yhteyden havaitsemisen kautta saadaan uusia ajatuksia siitä, miten sairauksien syntyä voidaan jatkossa tutkia.

Kesällä 2018 tiedelehti Cephalalgia julkaisi yllättävän tutkimuksen. Siinä todettiin, että migreenin ja ruusufinnin välillä on yhteys.

Migreeni on aivoperäinen sairaus, ruusufinni puolestaan tulehduksellinen ihosairaus.

Laadultaan tilastollisessa tutkimuksessa oli niputettu yhdeksän aiemman tutkimuksen tulokset yhteen. Näistä kahdeksassa yhteys migreenin ja ruusufinnin välillä oli todettu.

Seura pyysi neurologian erikoislääkäri, dosentti Ville Arttoa arvioimaan tutkimustulosta.

”Ei kovin merkittävä löydös”

Tulokset eri tutkimuksissa migreenin ja ruusufinnin yhteydestä ovat johdonmukaisia, sanoo Ville Artto, ja ”yhteys sairauksien välillä näyttää olevan”.

Mutta on ongelma, Artto jatkaa. Tutkimuksesta ei selviä, mikä se yhteys voisi olla.

Onko kyse geneettisestä yhteydestä? Vai yhteisestä ulkoisesta, laukaisevasta tekijästä? Altistaako toisen hoito toiselle sairaudelle, luettelee Artto.

”Tilastollinen löydös ei vielä kerro yhteyden mekanismista.”

”Siksi en pidä asiaa kovin merkittävänä löydöksenä sen vuoksi, että sairauksien yhteyttä ei ole tutkittu tässä tilastoja enempää.”

Juuri tämän haasteen ovat myöntäneet myös eri tutkimusten tekijät.

Toistaiseksi spekuloinnin tasolla

Eräässä migreenin ja ruusufinnin yhteyttä selvittäneessä tutkimuksessa hyödynnettiin Tanskan kansallista terveydenhuollon tietokantaa. Huomattiin, että migreenin esiintyvyys on suurempi niillä henkilöillä, jotka sairastavat myös ruusufinniä.

Syy-yhteyttä ei kuitenkaan voitu määritellä tarkemmin, tutkijat myönsivät.

”Olemme aloittaneet kliiniset tutkimukset selvittääksemme, voivatko migreenin hoitoon tarkoitetut lääkkeet tehota myös ruusufinniin”, sanoi tutkimuksen tekijä, tohtori Alexander Egeberg MedPage Todaylle syksyllä 2018. ”Mutta ennen kuin tulokset ovat selville, tämä [yhteys] on vielä spekulointia.”

Ruusufinni: Periytyvä ihosairaus

Ruusufinni on ihosairaus. Se alkaa usein poskien punoituksella, jota ilmenee erityisesti lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa, alkoholia tai kuumia juomia nauttiessa sekä sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Punoitus rajoittuu kasvoille.

Sairautta esiintyy useimmiten 30–50-vuotiailla. Suomalaisessa aikuisväestössä ruusufinniä on jopa joka kymmenellä.

Ruusufinni on monivuotinen ja oireilee aaltoillen. Pahin vaihe on useimmiten kevättalvella.

Taipumus ruusufinniin periytyy. Sairauden perimmäistä syytä ei tunneta. Laukaisevia tekijöitä ovat ultraviolettisäteily, voimakkaat mausteet, alkoholi ja lämpötilan vaihtelut.

Migreeni: taipumusta ei voi ehkäistä

Päänsärkykohtauksia aiheuttavaa sairautta, migreeniä, esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisista. Se on naisilla kolme kertaa yleisempi kuin miehillä.

Varsinkin aurallinen migreeni voi periytyä. Migreenitaipumusta ei voi ehkäistä.

Yleensä migreeni johtuu ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Kohtauksen voivat laukaista esimerkiksi stressi tai sen loppuminen, kirkas auringonvalo ja valon määrän lisääntyminen, alkoholin käyttö, huonosti nukuttu yö tai liian pitkät ruokailuvälit. Huono näkö ja purentavirheet altistavat migreenille.