Totta vai tarua: Lisääkö kalju riskiä sairastua ihosyöpiin?

Kalju kannattaa suojata huolellisesti auringolta, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo Mehiläisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalju päälaki on syytä suojata joko aurinkosuojavoiteella tai vaatetuksella, kuten lakilla. Kuva: istockphoto

Kalju kannattaa suojata huolellisesti auringolta, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo Mehiläisestä.
Teksti: Hanna Vilo

Kalju täytyy kesällä suojata auringon UV-säteilyltä

Totta. Kalju on ihoa siinä missä muukin iho. Lisäksi kalju päälaki on vaakatasossa kohti aurinkoa, minkä takia se kerää erityisen paljon auringon säteitä itseensä. Päälaki on syytä suojata joko aurinkosuojavoiteella tai vaatetuksella, kuten lakilla.

Aurinkosuojavoiteeksi kannattaa valita voide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. Käytännössä voiteen käyttömäärä ja samalla myös suojausteho jäävät usein liian alhaisiksi. Siksi kannattaa valita korkean suojakertoimen voide eli vähintään suojakerroin 30, mutta mielellään 50+.

Muuten kaljun ihoa ei tarvitse hoitaa

Tarua. Samaan tapaan kuin muutakin ihoa, kaljua kannattaa silloin tällöin pestä. Pesuväli ja pesemiseen sopivat aineet riippuvat ihotyypistä.

Rasvainen kalju on hyvä pestä saippualla tai shampoolla. Jos taas kalju kuivuu helposti, sen pesuun riittää vesi tai ihoa hoitavat pesuvoiteet. Kuivuvaa kaljua voi tarvittaessa myös rasvata kosteusvoiteella samaan tapaan kuin kasvojenkin ihoa.

Kalju lisää riskiä sairastua erilaisiin ihosyöpiin

Totta. Hiukset suojaavat päänahan ihoa auringonsäteiltä. Kun hiuksia on vähän tai niitä ei ole ollenkaan, auringonvalo ja sen sisältämä haitallinen UV-säteily pääsevät vaurioittamaan hiuspohjan solujen dna:ta. Kun soluihin kertyy tarpeeksi mutaatioita, niiden kypsyminen häiriintyy ja ne voivat kehittyä ihosyöväksi.

Kaljun toistuvat palamiset altistavat etenkin melanoomalle. Pidemmällä aikavälillä kertynyt UV-säteily taas altistaa okasolusyövän ja tyvisolysyövän synnylle.

Lue myös: UV-indeksi kertoo, milloin auringolta on syytä suojautua – katso ohjeet tästä!

UV-ideksi kertoo säteilyn määrän

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. © iStock

X