Pitäisikö kynttilöiden polttamista vähentää sairastumisen pelossa? Lue asiantuntijan vastaus

Kynttilät voi sytyttää myös lyhtyyn parvekkeelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kynttilöiden määrällä on väliä. Pari tuikkua kahvipöydässä ei vielä aiheuta oireilua.

Kynttilät voi sytyttää myös lyhtyyn parvekkeelle.
Teksti: Marika Saastamoinen

Kynttilänpoltto huonontaa ilmanlaatua.

Totta. Kun kynttilä palaa sisätiloissa, ilmaan vapautuu pienhiukkasia ja kaasuja, joiden pitoisuudet saattavat nousta suljetussa tilassa hyvinkin korkeiksi. Päästöjä voi vähentää polttamalla kynttilöitä takka-alueella, jolloin epäpuhtaudet pääsevät poistumaan hormin kautta. Kynttilät voi sytyttää myös parvekkeelle lyhtyyn tai ulos ikkunalaudalle. Tärkeää on myös huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta.

Pakkaset parantavat ilmanlaatua.

Tarua. Ilmanlaatu on talvisin huonoimmillaan meteorologisista syistä. Päästöt eivät pääse pakkasilla laimenemaan yhtä helposti kuin muina vuodenaikoina, vaan ne jäävät lähelle maanpintaa. Poltossa vapautuvia ja ilmanlaatua huonontavia pienhiukkasia esiintyy runsaasti alueilla, joilla on teollisuutta ja vilkasta liikennettä sekä pientaloalueilla, joissa puunpoltto saunoissa ja takoissa on tavallista.

Pienhiukkaset vaarantavat terveyden.

Totta. Pienhiukkaset aiheuttavat ja pahentavat hengitysteihin liittyviä sairauksia, kuten astmaa, keuhkoahtaumatautia sekä hengitystieinfektioita. Lisäksi ne vaikuttavat hengityksen kautta sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan ja saattavat siten edistää sepelvaltimotaudin, aivoverenkiertohäiriön, sydänkohtauksen sekä keuhkosyövän kehittymistä.

X