Turvotus piinaa – Mikä naisia oikein turvottaa? Näin erikoislääkäri vastaa

”Kyynelkanavat, reidet ja rinnat turpoavat. Minulla ei ole mahaa, mutten mahdu turvotuksen vuoksi vaatteisiini, vaikka syön terveellisesti myös ravinto­terapeutin mukaan ja liikun muun muassa kuntosalilla.” Mistä turvotus johtuu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jopa poikkeuk­sellisen runsas veden nauttiminen voi aiheuttaa turvotusta.

”Kyynelkanavat, reidet ja rinnat turpoavat. Minulla ei ole mahaa, mutten mahdu turvotuksen vuoksi vaatteisiini, vaikka syön terveellisesti myös ravinto­terapeutin mukaan ja liikun muun muassa kuntosalilla." Mistä turvotus johtuu?
Teksti: Virve Järvinen

Turvotus on kansan suussa yleisesti käytetty termi, joka viittaa koettuun tai silmin havaittavaan kudoksen suurenemiseen tavalla tai toisella kehon eri osissa. Ilmiön takana voi piillä monenlaisia meka­nismeja.

Rasvakudoksen lisääntyminen eli lihominen tapahtuu tavallisesti hitaasti, ja havaittavat muutokset ilmaantuvat viikkojen ja kuukausien kuluessa. Rasvakudos painottuu tyypillisesti eri henkilöillä eri tavoin kehon eri osiin.

Vatsan turvotus voi ilmaantua hyvinkin nopeasti. Sen taustalla on suolikaasun lisääntyminen.

Turvotus voi aiheutua monesta syystä

Vammat ja tulehdukset voivat aiheuttaa paikallista turvotusta, samoin imunestekierron häiriöt.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kudoksen soluvälitilassa olevan nesteen lisääntyminen voi aiheuttaa paikallista, mutta myös yleistä ihon ja ihonalaiskudoksen nähtävää turvotusta.

Nesteen lisääntyminen solu­väli­tilassa on tavallisinta alaraajoissa ja se liittyy laskimosuonten toiminnan heikentymiseen.

Myös suola lisää kehon turvotusta

Liiallinen suolansaanti johtaa keholle tasaisemmin jakautuvaan turvotteluun. Hormonitoiminnan muutokset ja jotkin lääkkeet ja jopa poikkeuk­sellisen runsas veden nauttiminen voivat myös aiheuttaa samankaltaista turvotusta.

Syitä havaitun turvotuksen takana voi siis olla monia. Mikäli turvottelu on häiritsevää, kannattaa palata lääkärin vastaanotolle selvittämään sen syy.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/20.

Lue myös: Miksi jalkoihin kertyy päivän mittaan runsaasti nestettä – ja onko jalkojen turvotus vaarallista?

Lue myös: Millainen ruokavalio vähentää vatsan turvotusta? – 10 vinkkiä parempaan oloon

Mikä auttaa jalkojen turvotukseen?

© iStockphoto

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X