Varo kakkavadelmia – tästä syystä norovirus lymyää ulkomaisissa marjoissa

Norovirus elää paremmin vadelmissa kuin muissa marjoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Likainen kasteluvesi, poimijoiden likaiset kädet. Siinä pari syytä sille, miksi norovirus viihtyy ulkomaisissa vadelmissa.

Norovirus elää paremmin vadelmissa kuin muissa marjoissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Ulkomainen pakastevadelma, tuo noroviruksen pesäpaikka.

Kolmen vanhuksen epäillään kuolleen pakastevadelmista tarttuneeseen norovirukseen toukokuun alussa Etelä-Ruotsin Ljungbyssä. Lisäksi noin 60 vanhusta on sairastunut, kertoo Aftonbladet.

Suomessa jylläsi vuonna 2009 pakastevadelmista saatu raju vatsatautiepidemia, jonka jälkeen elintarviketurvallisuusvirasto Evira suositteli kuumentamaan ulkomaiset pakastemarjat.

Kotimaisia marjoja ei kehoteta kuumentamaan. Miksi ulkomaiset pakastevadelmat tartuttavat rajua tautia?

Likaista vettä, likaisia käsiä

Vatsatautivirus päätyy vadelmiin monia reittejä pitkin.

”Virus voi tarttua esimerkiksi saastuneesta kasteluvedestä”, ylitarkastaja Elina Leinonen Eviran elintarvikehygieniayksiköstä kertoo.

Suomessa on tarkat laatuvaatimukset kasteluvedelle, mutta kaikkialla ei välttämättä olla yhtä tiukkoja. Suuri osa EU:n alueella kulutettavista pakastemarjoista tulee EU:n ulkopuolisista maista.

”Suomessa kasteluveden, joka koskee kasvin syötävää osaa, on oltava puhdasta. Vaatimukset koskevat myös kasvien pesuvesiä”, Leinonen sanoo.

Myös runsaat sateet saattavat levittää saastunutta vettä kasteluvesien sekaan. Lisäksi sade voi kuljettaa jätevesiä suoraan marjapelloille.

Norovirus voi tulla vadelmiin myös torjunta-aineiden levittämiseen käytettävästä vedestä tai kerääjän käsistä.

Virus säilyy pakkasessa

Norovirus elää paremmin vadelmissa kuin muissa marjoissa, kertoo Ruotsin elintarvikeviraston mikrobiologi Åsa Rosenberg Aftonbladetissa. Syytä tähän ei tiedetä, mutta jostain syystä virus tarttuu hyvin juuri vadelmiin.

Ehkä vadelman pinta on sellainen, että virus pysyy siinä?

”Tämä on mielenkiintoinen kysymys”, Eviran Elina Leinonen sanoo.

Asiasta ei ole tutkittua tietoa.

Miksi norovirusta saa juuri pakastemarjoista?

”Pakastaminen säilyttää virusta eikä tuhoa sitä”, Leinonen kertoo.

Eviran suositus kuumentamisesta koskee vain pakastemarjoja, ei tuoreita marjoja. Voiko tuoreita ulkomaisia vadelmia siis laittaa kakun koristeeksi huoletta?

”Kaikkiin kuumentamattomiin kasviksiin voi liittyä jonkinlainen  riski, mutta tuoreet marjat eivät ole nousseet esiin ruokamyrkytysten lähteinä samalla tavalla kuin ulkomaiset pakastemarjat.”

Myös hepatiittia

Vuonna 2013 Suomessa oli hepatiitti A-viruksen aiheuttama epidemia, jonka lähteeksi epäiltiin ulkomaisia pakastemansikoita.

Hepatiittivirus yhdistettiin marokkolaisiin ja egyptiläisiin pakastemansikoihin.

 

<h1>Kuumenna näin</h1>
Ulkomaisia pakastemarjoja pitää kuumentaa vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa. Vadelmia voi myös keittää kaksi minuuttia.

Suositus koskee vadelmien lisäksi muita ulkomaisia pakastemarjoja.

Kuumennus tuhoaa noroviruksen lisäksi myös hepatiittiviruksen.

X