Hei, meihin infovaikutetaan - EU:n elvytyspaketti toi oudot kampanjoijat kansanedustajien kimppuun

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eduskunta käsittelee EU:n elvytyspakettia, ja edustajia valistetaan sen vaaroista.

(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Kansanedustajien mielestä EU:n elvytyspaketti on saanut informaatiovaikuttajien laumat liikkeelle. Eduskunnan sähköpostiosoitteisiin tulee kuulemma runsaasti rakenteeltaan ja sisällöltään yhtenäisiä viestejä, joissa kerrotaan EU-rahaston turmiollisuudesta Suomelle.

(Rahastoa puolustelevat viestit ovat yksilöllisempiä, vähemmän copypaste-menetelmällä tehtyjä.)

Joissain viesteissä näitä perusteluja on ryyditetty muun muassa väitteillä, että kaikki elvytysvälineet liittyvät keksityn koronapandemian varjolla tehtävään talouden nollaukseen. Kansa kuulemma silti tietää päättäjien metkut, eikä enää suostu alistumaan euroeliitin puliveivauksiin.

Onko Suomi nyt jostain ulkomailta johdetun informaatio-operaation kohteena?

Kuulemansa ja näkemänsä perusteella Tolkun Henkilö voi julistaa juhlallisesti: emme ole.

Vähän krediittiä nyt kotimaisille kyvyille: kulkutautimyönteisyys, rokotteiden pelko ja EU-elvytyksen vastustus eivät ole Venäjän tai Kiinan informaatiovaikuttajien keksintöä, ne tulevat ihan supisuomalaisista sylttytehtaista.

Uskomushoitoväki nielaisi koukun: elvytyspaketti on torjuttava

Oikean laidan populistit ovat olleet jo muutaman vuoden ajan ihan itse hyvin ahkeria ja osaavia hämärtämään julkista keskustelua huuhaalla, valeilla, tahallisella pahantahtoisuuden näkemisellä ja poskettomilla spekuloinneilla.

Tämän taidon he ovat hioneet huippuunsa suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten älämölöä levittävien yksilöiden tukemina.

Tähän asti pelotteluvälineenä on ollut vaikkapa maahanmuutto, tuulivoimaloiden infraäänten turmiollisuus lepakoille tai joku muu yhtä lailla pellehatusta tempaistu uskomus ”väestön vaihtamisesta”, joista kaikista on voitu syyttää kulloinkin vallassa olevaa hallitusta sekä EU:ta.

Viime vuonna Suomen koronarajoitukset laajensivat tämän joukon viestin kuuluvuutta. Kun samat riidankylväjät ja huhunlietsojat muuttivat sanomaansa ja alkoivat haukkua hallitusta koronakriisin hoidon kautta, huutoon yhtyivät myös hyvinvointivalmentajat, joogit, rokotteiden vastustajat ja lumehoitojen kannattajat.

Voisi kuvitella, että tätä joukkoa huoletti ja huolettaa eniten se, että hyvinvointipalveluala on kärsinyt taloudellisesti kokoontumisrajoituksista ja eristyksistä. Heillä on paljon syitä saada ihmisiä vähättelemään viruksen vaarallisuutta.

Kun tähän, aiemmin osittain aika pihalla yhteiskunnallisista asioista olleeseen joukkoon saadaan kylvettyä joku uskomus, se ei sieltä millään THL:n vakavanaamaisella varoittelulla lähde. Ihan sama koskeeko uskomus QAnonin tai pakurikäävän tehoa vai EU:n elvytysvälineen saatanallisuutta.

Joka tapauksessa tämän uskovaisjoukon foorumeillaan masinoimaa massapalautetta kansanedustajat nyt näkevät sähköposteissaan.

Siis kaiken normaalin firmalobbauksen, EU:n koneistolta tulleiden lirkutteluiden ja asiaperusteisen kansalaisvaikuttamisen lisäksi.

Amerikan-tuliaisia ja Vatikaani-EU:n juonia

Osittain kyse on ulkomaisesta vaikuttamisesta, mutta hyvin pitkän kaavan kautta välillisesti.

Valtaosa Suomessakin levinneistä hourupäisimmistä korona-salaliittouskomuksista on peräisin Donald Trumpin ajan Yhdysvalloista. Toki Venäjä on lisännyt vettä myllyyn tukemalla niitä silloin, kun ne ovat sopineet EU:n yhtenäisyyden nakertamiseen.

Silti merkit Suomen koronankieltäjien EU-innostukseen näkyivät jo viime kesänä.

Suomen euroeroa vaativan Fixit-liikkeen mielenosoituksissa on alusta alkaen ollut hyvin vahvana uskomushoitolaisten siipi: koronan olemassaoloa epäilevä, kaikkia rokotuksia vastustava, QAnon-lahkostakin viehättynyt fanijoukko.

Heille on ollut täysin luontevaa vastustaa kaikkea EU:n toimintaa, koska heidän ympyröissään EU nähdään ”Big Pharman” eli koronasta hyötyvän kansainvälisen lääketeollisuuden vasallina. Elvytyspaketti hyödyttäisi EU:ta, joten se on torjuttava.

Touhussa on piirteitä, jotka olisivat tuttuja jo 1600-luvun suomalaisille: kyllähän jo silloin ”tiedettiin” että Euroopan todelliset johtajat, paavi ja Vatikaani juonivat yhdessä juutalaisten kanssa kaikkia kavaluuksia kunnon luterilaisia vastaan.
Viime talvena suomalaisetkin Q-saarnaajat julistivat totena, miten Vatikaanin hallitsemat EU:n ja Italian satelliitit sädettivät amerikkalaisia äänestyskoneita, ja aiheuttivat Trumpin vaalitappion.

Ei siis mikään ihme, että kaikkien näiden havaitsemiensa EU:n tekemien kauheuksien jälkeen uskovaiset ihmiset protestoivat helpoimmalla keinolla minkä tietävät: hakkaamalla sähköpostiohjelmiensa ”lähetä”-nappulaa kuin pienet oravat ja spämmäämällä Arkadianmäen päättäjiä: älkää vaan antako pahalle EU:lle lisää rahaa!

 

 

X