Elokuva-arvio: Aamiainen ruohikolla vuodelta 1959 säpisee keinohedelmöityksestä hellyttävästi

Jean Renoir ohjasi komedian Aamiainen ruohikolla, joka käsittelee satiirisen kuivasti edistyskiidon ja autenttisen elämän välistä ristiriitaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ranskalaiskomediassa Aamiainen ruohikolla Paul Meurisse on koeputkiteknologiaan perehtynyt professori, Catherine Rouvel topakka maalaistyttö.

Jean Renoir ohjasi komedian Aamiainen ruohikolla, joka käsittelee satiirisen kuivasti edistyskiidon ja autenttisen elämän välistä ristiriitaa.
Teksti:
Jussi Karjalainen­

Mestarin aika seniililtä vaikuttava Aamiainen ruohikolla (Le déjeuner sur l’herbe, Ranska 1959) on myös rakenteellisesti väljä. Jean Renoir käsittelee satiirisen kuivasti edistyskiidon ja autenttisen elämän välistä ristiriitaa.

Tulevaisuuden näkymät keinohedelmöitettävistä ihmisistä kuohuttelivat mieliä elokuvan tekoaikaan. Professori Etienne Alexis (Paul Meurisse) on koeputkiteknologian kärjessä. Topakka maalaistyttö Nénette (Catherine Rouvel) lähtee uutiset luettuaan buukkaamaan aikaa professorilta. Säpiseminen keinohedelmöityksestä on hellyttävää. Visiot EU:sta ja Alexisin valinnasta Euroopan presidentiksi taas ovat jännää tekstiä.

Elokuvamies Jean Renoir kuvasi Aamiaisen ruohikolla isänsä, taidemaalari Auguste Renoirin kotikulmilla. Näihin aikoihin ohjaaja myös kirjoitti hienon kirjan isästään. Filmin nimi on laina Augusten maalaritoverilta Manetilta.

✪✪✪

Aamiainen ruohikolla, lauantai 25.5. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Naisentappajat on säilyttänyt asemansa yhtenä mustan komedian onnistuneimmista täysosumista

X