Elokuva-arvio: Häät ennen hautajaisia säilyttää tyylitajunsa alusta loppuun

Sekä Iina Kuustonen että Antti Luusuaniemi tekevät Häät ennen hautajaisia -elokuvassa roolityöt, jollaisia heiltä ei olla totuttu näkemään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi romanttisessa komediassa Häät ennen hautajaisia.

Sekä Iina Kuustonen että Antti Luusuaniemi tekevät Häät ennen hautajaisia -elokuvassa roolityöt, jollaisia heiltä ei olla totuttu näkemään.
Teksti:
Pekka Eronen

Häät ennen hautajaisia -elokuvassa Iina Kuustonen löytää juuri sen hymyn ja kyynelten tasapainon, jota tarina edellyttää. Hääsuunnittelija Joannan hahmo ja tulkinta tuntuvat tuoreilta, vaikka ura on jo monipuolinen ollutkin. Myös teatterikierroksella elokuva menestyi mukavasti.

Kari Ketosen ohjaamassa, Ketosen ja Leo Viirretin käsikirjoittamassa romanttisessa komediassa Joannaa vaivaavat työkiireet. Hänen isäänsä (Risto Tuorila) vaivaa masennus. Kuolema on liipannut entistä palomiestä sen verran läheltä, että katoavaisuuden kela on jäänyt vanhan miehen mieleen pyörimään.

Romanttisille komedioille tyypillinen äkkiväärä juonenkäänne saadaan, kun Joanna alkaa isäänsä ilahduttaakseen etsiä kulissipoikaystävää. Vähän päästä tämä käy myös sulhasesta.

Sellaiseksi löytyy hautausurakoitsija Sakke.

Lyhyiden lauseiden mies

Antti Luusuaniemi tekee Kuustosen tapaan roolityön, jota häneltä ei ole totuttu odottamaan. Sakke on 43-vuotias aikamiespoika, jolla seurustelu on jäänyt lapsuudentrauman, kolean isän ja ujouden vuoksi väliin.

Hahmo on kuin M/S Romantic -sarjan ikimuistoisen suupaltti Kaiden käänteinen painos. Molemmat kärsivät sosiaalisesta kyvyttömyydestä, mutta siinä missä se Kaidella purkautui rehvakkaaksi puheripuliksi, pystyy Sakke vaivoin kolmea sanaa pitempiin lauseisiin.

Terapeutin suosituksesta Sakke kuitenkin raottaa sanaista arkkuaan, ja suhde Joannan kanssa käy kehittymään. Siinäkin vaiheessa Häät ennen hautajaisia pitää tyylitajunsa. Sairastumistarina ei äidy vellomaan säälin syvissä vesissä, muttei toisaalta iske farssivaihettakaan silmään. Katsojan hyvää mieltä ei yritetä ostaa alennuksella, eli koheltamalla.

Häät ennen hautajaisia -elokuvaan mahtuu naurua

Vaikka elokuvaan mahtuu naurua, sekä Joanna että Sakke pysyvät ihmisinä, joiden kokema tuska pistää myös katsojan rintaa. Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi tekevät uransa parhaat filmiroolit.

Tarpeettomasti venyvät elokuvat ovat tämän ajan riesa, mutta kerrankin tuntuu, että minuutteja saisi olla lisää. Esimerkiksi Joannan äiti (Kaija Pakarinen) ja Saken suhde isään (Jukka Puotila) jäävät kehittelyä vaille.

Loppua kuitenkin odottaa henkeä pidätellen. Jos elokuvasta joskus tehdään kansainvälinen versio, uskalletaankohan viimeiset minuutit siinä toistaa? Kaikessa suomalaisuudessaan.

✪✪✪✪

Häät ennen hautajaisia, maanantai 22.4. klo 21.00, Liv

Lue myös: Näyttelijä Antti Luusuaniemi on intohimoinen urheilumies – ja kaipaa yleisöltä enemmän aktiivisuutta: ”Katsomossa saa ja pitää reagoida!”

X