Näyttelijä Antti Luusuaniemi on intohimoinen urheilumies – ja kaipaa yleisöltä enemmän aktiivisuutta: ”Katsomossa saa ja pitää reagoida!”

Tänä vuonna on todellinen urheilun supervuosi. Antti Luusuaniemi on seurannut tapahtumia aktiivisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anttti Luusuaniemi toivoo, että ihmiset liikkuisivat myös kotimaisiin urheilutapahtumiin matalammalla kynnyksellä.

Tänä vuonna on todellinen urheilun supervuosi. Antti Luusuaniemi on seurannut tapahtumia aktiivisesti.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Jos näyttelijä Antti Luusuaniemi omaisi enemmän aikaa, hän katsoisi urheilua päivittäin. Parasta urheilun seuraaminen on hänen mielestään paikan päällä.

Luusuaniemi toivoo näkevänsä joskus katsomosta baseball-ottelun – silläkin uhalla, että siinä menisi koko päivä. Hänen luotsaamansa Red Carpet -elokuvafestivaali nähdään jälleen elokuussa Hyvinkäällä. Festivaali tukee nuorten urheilua.

Seura tavoitti Antti Luusuaniemen sähköpostitse.

Mikä urheilussa on parasta?

”Sen ennalta-arvaamattomuus kiehtoo minua vuodesta toiseen. Kilpailu ei ole ohi ennen kuin pilliin on vihelletty tai viimeinen loikka tehty.

Olen sosiaalinen: pelaan ja katson mielelläni joukkuepelejä. Niissä yksilön suoritus riippuu myös joukkueen suorituksesta, eli yhteishengeltään parempi joukkue voi voittaa ennalta vahvemman porukan.”

Mikä laji on sinulle rakkain?

”Kaikista rakkain laji katsomon puolella on pesäpallo Pihkalassa. Pelasin tosissani koko 90-luvun Hyvinkään Tahkossa, jonka miesten Superpesis-joukkueessa olen nykyään myös osakkaana, monen muun entisen Tahkon pelaajan tavoin.

Kentälle minua ei enää päästetä, joten isoimmat endorfiinit saan pelaajana padelista, pickleballista tai Tempaus-Areenan nostopaikalta.”

Mitä urheilua olet tänä vuonna seurannut?

”Ihan kaikkea ei ehdi katsoa, mutta jääkiekon MM-finaali paikan päällä Tampereella muistutti siitä, että livenä urheilun tunnelma on huumaava.

Toivon, että ihmiset liikkuisivat myös kotimaisiin urheilutapahtumiin matalammalla kynnyksellä. Urheilu on parhaimmillaan paikan päällä, myös edullinen tapa viettää aikaa perheen kanssa.”

Näyttelijä Antti Luusuaniemen mielestä erilaiset odotukset joulusta saattavat aiheuttaa kitkaa perheenjäsenten välille.

Antti Luusuaniemi on intohimoinen penkkiurheilija. © Niclas Mäkelä/OM-arkisto

Miten suhtaudut urheilussa ilmenneisiin häirintätapauksiin, joita on viime aikoina ilmennyt myös Suomessa?

”Niihin on puututtava välittömästi niin urheilussa kuin missä tahansa muussakin harrastuksessa tai työelämässä, ja etsittävä keinoja tällaisten tapausten ennaltaehkäisemiseksi.”

Mitä toivoisit urheilun saralla?

”Suomalainen urheilu olisi elinvoimaisempaa, jos ihmiset kävisivät enemmän tapahtumissa. Kotimaiseen urheilukulttuuriin kaipaisin lajista riippumatta enemmän kannustusta!

Katsomossa saa ja pitää reagoida – pelejä ja urheilukilpailuja järjestetään, jotta ihmiset näyttävät tunteitaan ja elävät mukana.”

Miksi nuorten urheilun tukeminen on tärkeää?

”Mitä enemmän nuoria huomioidaan ja tuetaan, sitä enemmän he saavat harrastuksesta irti. Kulttuuri on paljon muutakin, kuin sen harrastajat urheilussa tai sen ammattilaiset pelikentillä ja esiintymislavoilla.

Se on myös sitä, että on olemassa kulttuuri, jossa yritykset, kaupungit, yhteisöt ja yksilöt mahdollistavat sen kaikille. Tässä meillä on vielä paljon parannettavaa Suomessa.”

Lue myös: Seura selvitti: Suomi ei pärjää huippu-urheilussa naapureilleen, mutta kohta Porilaisten marssi voi soida entistä useammin

Suomi ei ole saavuttanut kaksissa viime olympialaisissa yhtäkään yleisurheilumitalia. Senni Salminen karsiutui sentin erolla kolmiloikan loppukilpailusta Tokion olympialaisissa vuonna 2021.

X