Elokuva-arvio: Jäähyväiset on hellä elokuva kulttuurishokeista Kiinan ja Yhdysvaltain välillä

Jäähyväiset-elokuvassa tulee tutuksi kiinalainen tapa, jossa kuolevaa henkilöä kunnioitetaan ilman, että kuoleva itse tietää juhlan aihetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jäähyväiset-draamassa perhe kokoontuu kunnioittamaan kuolevaa isoäitiä, jolla itsellään on aivan eri luulot juhlan aiheesta.

Jäähyväiset-elokuvassa tulee tutuksi kiinalainen tapa, jossa kuolevaa henkilöä kunnioitetaan ilman, että kuoleva itse tietää juhlan aihetta.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Jäähyväiset (The Farewell, Kiina–USA 2019) on hellä elokuva kulttuurishokeista Kiinan ja Yhdysvaltain välillä. Amerikankiinalaisella ohjaajalla Lulu Wangilla on briljantti, selkeä ja tosi idea, joka patoutuu pillittämispisteeseen.

Taiteilija Billi (räppäri-näyttelijä Awkwafina) ja hänen vanhempansa saavat Kiinasta kutsun serkun häihin. Todellisuudessa kyseessä on äkkijuoni kokoontua kunnioittamaan isoäitiä (Zhao Shuzhen), jolla on juuri todetun syövän tähden vain muutama viikko elinaikaa. Yleinen kiinalainen tapa kuitenkin on, että diagnoosista ei kerrota kuolevalle vaan asiaa kokoonnutaan suremaan näin. Isoäiti touhuaa häitä, muilla on pala kurkussa.

Onneksi Wang kieltäytyi lisäämästä valkoista henkilöhahmoa. Hän kuljettaa aihetta koskettaviin sfääreihin. Huumoria ja kummasteltavaa sattuu amerikkalaistuneen perheen silmiin elämästä ikuisessa mutta nykyisessä Kiinassa. Vilpitön Billikin on pidättyväinen! Hän ei itse tohtinut kertoa isälle sivu suun menneestä apurahasta.

✪✪✪✪1/2

Jäähyväiset, keskiviikko 17.4. klo 21.55, Teema & Fem

Lue myös: Italiaan sijoittuva Home Sweet Rome! -sarja on nokkela kuvaus uusperheen arjesta ja ilahduttava seurata

X