Jarno ja minä -sarjan teossa auttoi moottoripyörälegenda Jarno Saarisen vaimo Soili Karme: ”Hänellä oli valtava voitontahto”

Jarno ja minä on kerrankin sarja sellaisesta 1970-luvun supertähdestä, joka ei läträä päihteillä. Moottoripyöräilijä Jarno Saarinen ja hänen puolisonsa Soili olivat ihmeellisen kiinteä varikkokaksikko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tom Rejström ja Saana Koivisto sarjassa Jarno ja minä.

Jarno ja minä on kerrankin sarja sellaisesta 1970-luvun supertähdestä, joka ei läträä päihteillä. Moottoripyöräilijä Jarno Saarinen ja hänen puolisonsa Soili olivat ihmeellisen kiinteä varikkokaksikko.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Moottoripyöräilyn ­vuo­­den 1972 maail­manmestarista Jarno Saarisesta (1945–1973) kertovalle draama­sarjalle oli korvaamaton lähde: Saarisen vaimo Soili Karme, joka jakoi kokemukset ajajan kanssa. Sarjan nimi onkin Jarno ja minä. Ulkomaille tuotos menee nimellä Last To Brake, ”Viimeinen, joka jarruttaa”.

”Sarjan ajankuva ei ole vain hyvä, se on lumoava”, Soili Karme sanoo.

Sarjassa Soilia näyttelee Saana Koivisto (Koputus).

”Saana on hyvin tavoittanut minut nuorena. Mä olin ujo, mutta sitten kuitenkin rohkea.”

Alku oli seikkailu

Ohjaajaksi saatiin ruotsalainen Simon Kaijser. Hän on Jonas Gardellin filmatisointien hoviohjaaja, mutta on ohjannut myös vaikkapa Pierce Brosnania. Kaijserilla on kaksi prätkää ja rata-ajokokemusta.

Karismaattiseksi Jarno Saariseksi muuntautuvalle Tom Rejströmille (Rikinkeltainen taivas) tuottaja lupasi moottoripyöräkortin.

”Isoisäni ajoi Eläintarhan TT-ajoja 1950-luvulla. Se on ehkä hienointa ja surullisinta tässä kaikessa. Hän ei pääse katsomaan sarjaa, vaikka oli kova Jarno-fani. Isoisä rassasi pyöriä vaikka kuinka pitkään ja piti Bembölen Shelliä Espoossa”, Rejström kertoo.

Kuudennessa eli päätösjaksossa Saarisen kahdelta tiukimmalta kilpakumppanilta kysytään illallisella, miksi nämä ajavat kilpaa. Giacomo Agustini (Alessandro Fella) ja tv-sarjan särmähahmo Phil Read (Chris Fulton) antavat vastaukset, joissa vaarakin välkkyy mukana.

Mitä Jarno olisi vastannut?

”Jarno rakasti Soilia yli kaiken, mutta löysi oman sisäisen rauhan, kun oli parisataa mittarissa suoralla. Jarno tiesi, että hänestä voi tulla maailman paras ja hän uskalsi unelmoida. Hänestä vain oli pakko tulla maailmanmestari”, Rejström pohtii.

Soili Karmen mukaan Saarinen olisi ensin kertonut syyksi pariskunnan halun nähdä maailmaa.

”Mutta kyllä hänellä oli valtava voitontahto”, Karme lisää.

Tom Rejström eläytyy moottoripyörälegenda Jarno Saariseksi sarjassa Jarno ja minä.
Tom Rejström eläytyy moottoripyörälegenda Jarno Saariseksi sarjassa Jarno ja minä. © Ilkka Saastamoinen / Funfar / Yle

Jarno ja minä -sarja kuvaa, kuinka ratamoottoripyöräily muuttui ammattimaisemmaksi

Nyt saadaan lopulta tv-sarjojen tekijäksi myös Sami Keski-Vähälä, merkittävä kirjoittaja teatterista ja elokuvista. Hän on luonut näytelmiä jopa talouselämästä Kansallisteatteriin. Syyskuussa tuleva elokuva Mielensäpahoittajan rakkaustarina on myös hänen käsikirjoittamansa.

”Kun tuli tv-sarjojen uusi buumi, niin heräsin, että pitäisikö minunkin. Jarno on ainutlaatuinen henkilö. Draamamielessä on tosin hankalaa, että hän ei kehittänyt konflikteja juuri kenenkään kanssa”, Keski-Vähälä kertoo.

Tarkka teema löytyi.

”Tärkeä lanka on, kuinka kaikki muuttuu ammattimaisemmaksi ja rahan sanelemaksi. Se on tietysti alkupiste sille, mitä MotoGP on nyt.”

Soili Karme muistelee herkistyen­ parin vapaata ”kahden hengen private teamia”.

”Me tykättiin, kun voidaan itse määrätä ja mennä minne halutaan. Sitten kun tuli Yamaha team, joka määrää kaiken, me ei viihdytty siinä enää”, Soili sanoo.

Jarno ja minä oli valtava heittäytyminen Keski-Vähälän ja tuottaja Toni Vierimaan vielä nuorelle tuotantoyhtiölle Funfarille. Osakilpailuja kuvattiin Kroatiassa ja Italiassa. Useita legendaarisia ajoja feikattiin myös Ahvenistolle. Saarisen osalta kaikki päättyi onnettomuudessa Monzan kisassa 20.5.1973.

Jarno ja minä, sunnuntai 19.5. klo 21.05, TV1

Lue myös: Jarno Saarinen sai ansaitsemansa sarjan – seuraavaksi tuotantoon pitäisi ottaa Keke Rosberg tarinoineen!

X