Löytöretki tuntemattomaan: Viikinkien mysteerit esittelee hahmon, jonka nimi elää yhä bluetooth-teknologian riimumaisessa logossa

Löytöretki tuntemattomaan vie Tanskaa yhdistäneen ja Norjan valloittaneen kuninkaan Harald Sinihampaan maailmaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Josh Gates ryhmineen seilaa viikinkien jäljillä Löytöretki tuntemattomaan -sarjan jaksossa.

Löytöretki tuntemattomaan vie Tanskaa yhdistäneen ja Norjan valloittaneen kuninkaan Harald Sinihampaan maailmaan.
Teksti:
Pekka Eronen

Löytöretki tuntemattomaan -sarjan vetäjä, amerikkalainen Josh Gates, esittelee kotisivullaan itsensä ”kansainvälisenä seikkailijana”. Myös hänen monet sarjansa menevät yhtä lailla seikkailun kuin tieteenkin piikkiin. 

Vuonna 2015 startanneen sarjan tämäniltaisessa jaksossa Viikinkien mysteerit ollaan viikinkien aarteen ja kadonneen kuninkaan jäljillä. 

Gates ottaa lähtökohdakseen Tanskaa yhdistäneen ja Norjan valloittaneen kuninkaan Harald Sinihampaan (noin 910–986) hahmon. Hänen nimensä elää yhä bluetooth-teknologiassa ja sen riimumaisessa logossa.

Gates soutaa viikinkiveneellä festareistaan tunnettuun Roskilden kaupunkiin, jonka keskiaikaisessa tuomiokirkossa legendan mukaan sijaitsee Sinihampaan hauta. Tutkijat eivät sitä kuitenkaan ole löytäneet, joten Gates lähtee jäljittämään kuninkaan aarretta ja tomumajaa. Se tarkoittaa reissua Malmöön ja Puolan Woliniin. Ainakin jotain löytyy.

Gatesin loputon puujalkavitsailu ja amerikkalainen hihkunta voivat ärsyttää jäyhää suomalaista, mutta sujuvaa historiaviihdettä tämäkin jakso on.

Löytöretki tuntemattomaan: Viikinkien mysteerit, lauantai 27.4. klo 18.50, Kutonen

Lue myös: Metallinetsijät löytävät tuhansia paloja historiaa − Tänä vuonna Museovirastoon on kiikutettu muun muassa kukkohana ja viikinkiaikainen solki

X