Mika Rokka on luontodokumenteissaan käsitellyt huuhkajia ja mesipistiäisiä – nyt vuoronsa saavat kyykäärmeet ja sammakot

Mika Rokka luottaa Matelua ja kurnutusta -dokumentissaan lähikuvan voimaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyy herää keväällä, kun maa on vielä luminen. Luontodokumentin Matelua ja kurnutusta teki Mika Rokka.

Mika Rokka luottaa Matelua ja kurnutusta -dokumentissaan lähikuvan voimaan.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Luontoaiheisiin erikoistunut Mika Rokka (Huuhkajan jäljillä, Mesipistiäiset katoavat) toteutti tämän dokkarihelmen. Matelua ja kurnutusta on muodoltaan pieni, mutta sisällöltään suuri.

Varhaisiin lapsuusmuistoihini kuuluu tapaus, jossa kyykäärme pääsi luikertelemaan sisälle mummolaan. Muistan, miten äitini takoi sen hengiltä jollakin astalolla. Siitä lähtien olen syvästi inhonnut käärmeitä.

Matelua ja kurnutusta katsellessani tunsin ensimmäistä kertaa sympatiaa kyseistä eläinlajia kohtaan. Kyseessä on luontodokumentti, jossa keskitytään sammakoiden ja kyykäärmeiden kevätpuuhiin.

Matelua ja kurnutusta on ennen kaikkea huikea osoitus lähikuvan voimasta. Lähikuvassa Mika Rokka saa minkä tahansa eläimen näyttämään sympaattiselta. Yksityiskohdat ja persoonalliset piirteet korostuvat kauniisti. Näin käy dokumentissa juuri kyykäärmeen kohdalla. Keväisellä hangella mateleva ja kieltään lipova kyy on hyvin voimakas näky.

Oman lisänsä ohjelmaan tuo Juhani Rajalinin miellyttävä kertojaääni.

Matelua ja kurnutusta, keskiviikko 15.5. klo 20.00, TV1

Lue myös: Mesipistiäiset katoavat – Dokumentti avaa ennustuksen toteutumista

X