Ron Carter: oikeita ääniä etsimässä piirustaa kokokuvan työlleen omistautuneesta, itsetietoisesta ja kurinalaisesta muusikosta

Jazzbasisti Ron Carter täytti toukokuussa 87 vuotta. Suomessa hän konsertoi viimeksi viime vuonna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ron Carter tunnetaan maailman eniten levysessioita tehneenä basistina.

Jazzbasisti Ron Carter täytti toukokuussa 87 vuotta. Suomessa hän konsertoi viimeksi viime vuonna.
Teksti:
Arto Pajukallio­

Jazzbasisti Ron Carter täytti toukokuussa 87 vuotta. Suomessa hän konsertoi viimeksi viime vuonna. Uran pituus tuo ymmärrystä sille, miksi Carter tunnetaan maailman eniten levysessioita tehneenä basistina.

Perimmäinen syy löytyy tietenkin Carterin osaamisesta ja arvostuksesta. Afroamerikkalaismuusikko aloitti uransa ja opintonsa klassisen musiikin sellistinä. Hänen tunnetumpi soittimensa, iso kontrabasso, mielletään enemmän säestäväksi kuin solistiseksi instrumentiksi. Ohjelma kuitenkin tuo oitis esiin, kuinka keskeisessä ja dominoivassa asemassa Carter oli usein silloinkin, kun jazzin suurimmat ja vaikeimmat taiteilijat loivat uutta ja historiallista musiikkia.

Peter Schnallin dokumentti piirustaa kokokuvan työlleen omistautuneesta, itsetietoisesta ja kurinalaisesta muusikosta. Kuvaukset todistavat myös koronasulun musertavuutta esiintymiskaipuiselle muusikolle.

Tarinoissa vilisee jazzin historiaa vuosikymmenten ajalta. Dokumentissa muistetaan myös rasismia ja yhteiskunnallista taustaa, joista Carter asemaansa nousi.

Ron Carter: oikeita ääniä etsimässä, torstai 30.5. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Jazz rantautui Suomeen toisen maailmansodan varjossa – Natseille jazz oli rappiotaidetta

X