Elokuva-arvio: Tropic Thunder nauraa sotaelokuvien kliseille

Tropic Thunder -komediassa tekoverta, suolenpätkiä ja amerikkalaista sankaripuhkua ei säästellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tropic Thunder -komedian näyttelijäkaartiin kuuluvat Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Ben Stiller, blackface-naamiosta kritisoitu Robert Downey Jr. sekä Jack Black.

Tropic Thunder -komediassa tekoverta, suolenpätkiä ja amerikkalaista sankaripuhkua ei säästellä.
Teksti:
Pekka Eronen

Tropic Thunder on yhdysvaltalainen komedia vuodelta 2008. Melkein voisi luulla, että Ben Stiller tahtoi tehdä Tropic Thunderissaan eräälle suomalaiselle leffalle ison budjetin kunnianosoituksen. Elokuvassa Vääpeli Körmy – taisteluni (1994) Vesa-Matti Loiri kaatuili ja sinnitteli luotisateessa ikimuistoisen pitkät tovit. Molemmissa komedioissa nauretaan sotaelokuvien kliseille.

Stiller, Jack Black ja Robert Downey Jr. esittävät hemmotteluun tottuneita tähtiä, jotka ovat kuvaamassa Vietnamissa maailman kalleinta sotaspektaakkelia. Tekoverta, suolenpätkiä ja amerikkalaista sankaripuhkua ei säästellä.

Filmauskeikka saa kuitenkin ihan uudet ulottuvuudet, kun hampaisiin asti aseistautuneet huumekartellit ottavat jenkit vastaan kuin Vietkongin sissit konsanaan. Välillä paukuttelu kieltämättä puuduttaa siinä kuin tavanomainenkin toimintatuuba.

Downey Jr. heittäytyi elokuvan hollywoodilaiseen itseironiaan niin vahvasti, että otti kasvoilleen inhotun tummentavan ns. blackface-naamion. Niin poliittis-korrektisti herkkiä aikoja elämme, että pelkkä teko aiheutti pahastusta. Valkoisen piittaamattomuuden kritiikki meni joiltakin ohi.

✪✪✪

Tropic Thunder, keskiviikko 17.4. klo 21.00, MTV Sub

Lue myös:Sivuroolistaan Oscarin voittanut Robert Downey Jr kiittää vaimoaan: ”Hän löysi minut, murisevan rescuelemmikin – ja rakasti takaisin eloon”

X