Anna: Pippa Laukka haki apua syömishäiriöönsä pienten lasten äitinä ja salasi sairauden mieheltään: ”Olin silloin äitinä varmasti ajoittain henkisesti etäisempi kuin nykyisin”

Pippa Laukka,48, kertoo Anna-lehdessä syömishäiriöstään, josta kärsi olleesaan pienten lasten äiti. Nyt hän on oppinut olemaan tyytyväinen kehoonsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pippa Laukka,48, kertoo Anna-lehdessä syömishäiriöstään, josta kärsi olleesaan pienten lasten äiti. Nyt hän on oppinut olemaan tyytyväinen kehoonsa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Tunnetun urheilulääkärin ja Olet mitä syöt -ohjelman juontajan Pippa Laukan syömishäiriö tuli julkisuuteen esille, kun hänen suorasanaisuutensa ohjelmassa herätti kritiikkiä.

Anna-lehdessä hän kuitenkin kertoo, että haluaa tarjota ohjelman osallistujille sitä, mitä hän ei itse 25-vuotiaana bulimiasta kärsivänä saanut terapiassa: myötäelämistä, lohtua ja apua.

”Salasin syömishäiriön mieheltänikin”

Pippa Laukan syömishäiriö alkoi, kun hän oli 18-vuotias ja se kesti 34-vuotiaaksi asti. Vuonna 2004 hän kirjoitti itselleen lähetteen HUSin syömishäiriöyksikköön.

Samaan aikaan hän oli perheenäiti ja tunnettu urheilulääkäri. Aikaisemmasta liitosta syntynyt esikoinen Iina oli silloin kuusivuotias ja nykyisen aviopuolison Markun kanssa oli juuri syntynyt tyttö Tuuli.

”Koko se psyykkinen koreografia ja syömisen kanssa puljaaminen vaativat minulta hirveästi aikaa, jota minulla ei enää ollut pienten tyttöjen äitinä ja vaativassa työssä, joka on intohimoni. Se sai minut hakeutumaan hoitoon. Tiesin, että voisin olla onnellinen, jos vain osaisin olla sitä. Mutta tosiasia oli se, että olin psyykkisesti sairas” , Pippa Laukka kertoo Annassa.

Masennus ja syömishäiriö pysyivät salaisuutena myös kodin seinien sisällä. Mies huomasi, että Pippa oli stressaantunut ja kontrollinhaluinen,mutta ei osannut huomata syömisen rajoittamista.

”Salasin syömishäiriön mieheltänikin. Hänellä ei ollut aavistustakaan, millaista sisäistä taistelua kävin”, Pippa Laukka kertoo syömishäiriön häpeästä.

Lopulta kun Pippa aloitti avohoidon HUSin syömishäiriöyksikössä, hän myös kertoi vaikeuksistaan miehelleen.

”Mies kuittasi häpeäni, että mitä ihmettä, sairautesi on puhdas luonnontuote. Silloin tajusin, että mieheni hyväksyy minut sellaisena kuin olen, eikä minulla ole hänen edessään mitään hävettävää.”

Raskaudet onnistuivat hyvin

Pippa Laukka kertoo, että syömishäiriöstään huolimatta, raskaudet ja äidiksi tuleminen ei fyysisesti ollut vaikeaa. Sairauden akuutit vaiheet vaikuttavat kuitenkin äitinä olemiseen.

”Olin silloin äitinä varmasti ajoittain henkisesti etäisempi kuin nykyisin, koska jatkuva itsekontrolli vei niin paljon kapasiteettiani.”

Hän kuitenkin kertoo, että jaksamista auttoi miehen kanssa tehty sopimus. He jakoivat puoliksi vauva-aikojen yövalvomiset, jotta kumpikin sai nukkua riittävästi joka toisena yönä.

Rohkeutta potilastyöstä oman sairauden hakemiseen

Pippa Laukka kertoo, että on nyt monien vuosien jälkeen saavuttanut sen mitä toivoo Olet mitä syöt -ohjelman osallistujatkin tavoittelivat: hyvän olon kehonsa kanssa.

”Olen onnellinen siitä, miten vahva kehoni on. Se on kokenut naiseksi kasvun, sairastamisen, äidiksi tulon, ikääntymisen sekä hormonaalisia muutoksia ja silti sopeutunut kaikkiin aikakausiin.”

Muiden kanssa  työskentely ja erityisesti potilastyön takia hän itsekin haki apua omaan sairauteensa.

”Näen lääkärinä paljon ihmisiä, jotka riisuvat kulissit, kun ne tulevat vastaanotolle hakemaan apua. Potilaat ovat antaneet rohkeutta minulle olla oma itseni.”

X