Anna-lehti: Erja Häkkinen on antanut elämän viedä: ”Kun olen tavannut ihmisen, jonka kanssa on syntynyt hyvä suhde, se on saattanut muuttaa kaiken”

Jo pienenä tyttönä Erja Häkkinen haaveili matkustavansa ulkomaille. Pariisi oli Erjan ensirakkaus, mutta koti maailmalla on jo pitkään ollut Monaco.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erja Häkkinen juhlii ensi vuonna 60-vuotissyntymäpäiviään.

Jo pienenä tyttönä Erja Häkkinen haaveili matkustavansa ulkomaille. Pariisi oli Erjan ensirakkaus, mutta koti maailmalla on jo pitkään ollut Monaco.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Yrittäjä Erja Häkkinen, 58, kertoo Anna-lehden haastattelussa saaneensa kipinän matkustamiseen omalta papaltaan.

”Parikan-pappa, äitini isä, ei itse päässyt matkustamaan, mutta maailma kiehtoi häntä ja hän luki kirjoista tarinoita vieraista paikoista. Kun olin pieni, pappa kertoi minulle Pariisista ja Istanbulista ja sanoi, että mene ja matkusta, ole minun silmäni”, Erja kertoo.

Papan ohella maailmalle tuolloin parikymppistä Erjaa kannusti oma äiti, joka muutaman vuoden kuluttua menehtyi syöpään vain 51-vuotiaana.

”Äiti sanoi, että lähde nyt tai et lähde koskaan. Siitä tiesin, että minulla oli ainakin kaksi luottoihmistä, jotka uskoivat, että pärjään. Ilman heidän luottamustaan olisin ehkä tuntenut olevani enemmän eksyksissä.”

Ei tiukoille suunnitelmille

Erja kertoo, että ei ole noudattanut elämässään tiukkaa suunnitelmallisuutta.

”Olen antanut tuulen viedä itseäni. Kun olen tavannut ihmisen, jonka kanssa on syntynyt hyvä suhde, se on saattanut muuttaa elämässäni kaiken.”

Erjan ensirakkaus maailmalla oli Pariisi. Ovet kaupunkiin avasi Philippe Guerlain, jonka nuori Erja tapasi myydessään Guerlainin luksuskosmetiikkaa Stockmannin tavaratalossa.

”Philippe Guerlain tuli tapaamaan suomalaista maahantuojaa ja tapasi minut tiskin takana. Hän vaati, että minun on lähdettävä Pariisiin Guerlainin omaan kouluun, jotta varmasti osaan myydä luksusmerkin tuotteita oikein.”

Pariisin-vuosinaan Erja alkoi toimia avustajana suomalaiselle matkanjärjestäjälle. Muutaman vuoden kuluttua työ johdatti Nizzaan – ja tapaamiseen formula 1-kuljettaja Mika Häkkisen kanssa, jonka kanssa Erja solmi avioliiton vuonna 1998.

Yhteiset vuodet Monacossa Mikan kanssa tarjosivat Erjalle ainutlaatuisen näköalapaikan yrittäjyyteen.

”En antaisi tuosta ajasta hetkeäkään pois, kun mietin, mitä kaikkea näin ja opin bisneksestä, suhdetoiminnasta, sponsoroinnista. Pääsin itse töihin, kun tein monta mainoskampanjaa Mercedes Benzin, Hugo Bossin ja esimerkiksi Tag Heuerin kanssa”, Erja kertoo.

Lapset kaiken keskiössä

Erjan mukaan äidiksi tuleminen 38- ja 43-vuotiaana oli haaveiden täyttymys – hän oli jo ehtinyt ajatella, että ikä voisi muodostua esteeksi lasten saamiselle.

Tiet Mikan kanssa erosivat kymmenen avioliittovuoden jälkeen vuonna 2008. Lapset Hugo, 20, Aina, 15, jäivät eron yhteydessä asumaan Erjan kanssa, mutta ovat jatkuvasti tavanneet isäänsä.

Erja kertoo lastensa olevan edelleen elämässään ykkössijalla. Kun Erja kymmenen vuotta sitten tapasi miesystävänsä, käsikirjoittaja-ohjaaja Mika Karttusen, tärkeintä oli, että myös lapset hyväksyvät Mikan elämäänsä.

Vaikka Monacon-kodissa on hyvä asua ja elää, Hugo ja Aina viitoittavat myös Erjan tulevia vuosia.

”En vielä mieti, missä vietän vanhuuteni. Todennäköisesti siihen vaikuttaa suuresti se, mihin lapseni asettuvat”, Erja summaa.

Erja Häkkinen on osakas kosmetiikkayrityksessä.

Erja Häkkinen odottaa syksyä ja kosmetiikkayrityksensä jälleenmyyjien tapaamista Suomessa. Pekka Nieminen / Otavamedia

Lue myös: Erja Häkkinen lähti kauneusbisnekseen: ”Olen hyvin onnellinen tästä ja katson hyvin luottavaisesti eteenpäin”

X