Jukka Virtanen oli hauskuuden sanoittaja – Marjatta Leppänen muistelee viihteen suurmiestä: ”Jukka oli hyvä ystävä, kannustava”

Viihteen monitaituri Jukka Virtanen menehtyi syyskuun 1. päivänä 86-vuotiaana. Häntä jäivät kaipaamaan läheisten rinnalla suuri suomalaisen viihteen tekijöiden ja ystävien joukko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansan rakastama sanaseppo, Jukka Virtanen, on poissa.

Viihteen monitaituri Jukka Virtanen menehtyi syyskuun 1. päivänä 86-vuotiaana. Häntä jäivät kaipaamaan läheisten rinnalla suuri suomalaisen viihteen tekijöiden ja ystävien joukko.
(Päivitetty: )
Teksti: Joni Hildén

Jukka Jalmari Virtanen syntyi 25. heinäkuuta 1933 Jämsänkoskella työläisperheeseen. Hänen isänsä Eino työskenteli voimalaitoksella, jossa myös Jukka teki ensimmäiset työvuotensa. Ylioppilaaksi lukihäiriöstä kärsinyt Virtanen kirjoitti keväällä 1953.

”Opin hyvin nopeasti lukemaan, mutta käsitin monta asiaa väärin. En pystynyt tekemään kirjallisia tehtäviä, kynänjälki oli niin huonoa. Olin silti hyvä suomen kielessä. Muistini oli terävä ja sillä pärjäsin koulussa seitsemänteen luokkaan, jonka tuplattuani innostuin opiskelusta. Ylioppilasaineesta ja reaalista tuli ällät eivätkä kieletkään huonosti menneet”, Jukka Virtanen kertoi vuonna 2008 Seuralle antamassa 75- vuotissyntymäpäivähaastattelussa.

Lukihäiriöstä huolimatta Virtasesta kehkeytyi mainio tekstintekijä, josta moni tämän päivän sanaseppo on ottanut mallia. Hän on tehnyt lukuisia sanoituksia erilaisiin kappaleisiin, joista yksi suosituimmista on Noin 7 veljestä -elokuvasta tunnetuksi tullut Dannyn esittämä Seitsemän kertaa seitsemän -kappale.

Pelkästään tekstintekijä Jukka Virtanen ei ollut, vuosien saatossa hänestä kehkeytyi viihteen monitaituri. Yhdessä hetkessä hän saattoi olla ohjaaja tai kirjoittaja – toisena hetkenä näyttelijä.

Viihdetaiteilija Jukka Virtanen marraskuussa 1969.

Jukka Virtanen marraskuussa 1969. © Antti Taskinen / Otavamedia

Kansan hauskuuttaja Spede Pasasen kanssa

Spede Pasasen tuotannon Noin 7 veljestä edusti juuri elokuvaa, jossa Virtasen monilahjakkuus nousi esiin. Hän käsikirjoitti ja ohjasi mutta myös näytteli elokuvassa.

Spede Pasasella ja Jukka Virtasella on pitkä yhteinen historia. Suurin osa niistä elokuvista, joissa Virtanen oli mukana, olivat Pasasen tuottamia.

Ensimmäinen roolinsa hän teki Suomi-Filmin vuonna 1960 tuottamassa Iloinen Linnanmäki -elokuvassa. Tulevan viihteen moniottelijan roolihahmo oli mainostoimittaja Hamunen.

Pitkäaikaiset työtoverit Marjatta Leppänen ja Jukka Virtanen vuonna 2008.

Pitkäaikaiset työtoverit Marjatta Leppänen ja Jukka Virtanen vuonna 2008. © Jorma Pouta / Otavamedia

Marjatta Leppänen muistelee ystäväänsä

Vuonna 1963 Jukka Virtasen tiet kohtasivat Marjatta Leppäsen kanssa, josta tuli pitkäaikainen työtoveri ja ystävä.

Yhteinen taival alkoi television Ilkamat-ohjelmasta.

”Jukka oli hyvä ystävä, kannustava, aina vähän myöhästelevä. Vähän unohtelevakin välillä, mutta hyväntuulinen mies oli kyllä. Meillä meni aina todella hyvin, ei me koskaan riidelty mistään”, Marjatta Leppänen muistelee edesmennyttä kolleegaansa.

Vuosien saatossa he tekivät useita yhteisiä projekteja ja kaksikko nähtiin yhdessä juontamassakin. Marjatta Leppänen ja Jukka Virtanen kiersivät Matti Kuuslan kanssa myös ravintoloissa hauskuuttamassa.

Uusi Iloinen Teatteri hauskuutti Peacockissa

”Ravintolaviihdettä tehtiin aika monta vuotta. Yhdessä niitä ravintolaohjelmia syntyi seitsemän”, Marjatta Leppänen muistelee.

Ravintolasta kolmikko siirtyi Peacockiin, jonne perustettiin Uusi Iloinen Teatteri Jaakko Salon ja Seppo Ahdin kanssa.

Kahtena ensimmäisenä vuotena myös Jukka Virtanen nähtiin Peacockissa lavallakin, mutta myöhemmin hän keskittyi enemmän taustalla työskentelemiseen. Joka vuosi hän kirjoitti revyitä ja ohjaajana Virtanen toimi 11 kertaa vuoden 1989 Hyvin menee, naapurit nauraa -revyystä aina vuoden 1999 Tanssitaanko ensin -revyyseen asti.

”Olen tuntenut läheiseksi myös revyyt, floor show’t, ohjaukset, kirjoitukset, televisio- ja radiotyöt sekä elokuvat, kuten Pähkähullu Suomi. Vaikka itse sanon, se oli aikaansa edellä, tarkasti tehty ja hervoton kulttielokuva, ja itsenäisen Suomen 50- vuotisjuhlafilmi”, Virtanen totesi Seuralle vuonna 2008.

Levyraadin tuttu kasvo ja ääni

Moni suomalainen muistaa Jukka Virtasen Levyraadista, jota hän miellyttävän rauhallisella ja matalalla äänellä juonsi peräti 17 vuotta. Levyraadin juontajaksi Virtanen nousi vuonna 1980 yhden kauden ajan ohjelmaa juontaneen Vesa Nuotion tilalle.

”Olen onnekseni saanut puuhastella monella alalla. Jonkun kirjan tekeminen ja teatteri on ollut minulle merkittävää”, Jukka Virtanen totesi 75-vuotishaastattelussaan.

Viihteen ammattilaiset vuonna 1978: Heikki Kahila, Matti Kuusla, Aarre Elo ja Jukka Virtanen.

Viihteen ammattilaiset vuonna 1978: Heikki Kahila, Matti Kuusla, Aarre Elo ja Jukka Virtanen.
© Kari Parkkinen / Otavamedia

Musiikin, teattereiden ja revyiden ohella Virtaselle oli yhtä tärkeää myös urheilu ja etenkin jalkapallo. Hänen mukaansa on nimetty myös jalkapallokenttä Jämsänkoskelle. Raittius- ja urheiluseura Zoom on perustettu Yleisradion henkilökunnan joukkueeksi nimenomaan Jukka Virtasen aloitteesta.

Liisa ja Jukka Virtanen juhlivat Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2015.

Liisa ja Jukka Virtanen juhlivat Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä 2015. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X