Jussi Raittinen painoi enimmillään 136 kiloa: ”Intin jälkeen olin hyvässä kunnossa, mutta lihoin, kun aloin taas käydä muusikon töissä ja söin öisin”

Nostalgiaa vuodelta 1965: Seura järjesti poppareiden olympialaiset. Näin pärjäsi Jussi Raittinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muusikko Jussi Raittinen ja Carita-vaimo lokakuussa 2015.

Nostalgiaa vuodelta 1965: Seura järjesti poppareiden olympialaiset. Näin pärjäsi Jussi Raittinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Mistä kuvassa on kyse?

”Kuva on otettu Eläintarhan urheilukentällä Helsingissä, luultavasti syyskuussa 1965. Seura-lehti järjesti jonkinlaiset popparien huuhaa olympialaiset. Ainakin työnsimme kuulaa, hyppäsimme pituutta ja juoksimme. En muista mitä matkaa tuossa juoksen.”

Jussi Raittinen

© JORMA BLOMQVIST / OM-ARKISTO

Mitä elämässäsi tapahtui tuolloin?

”Sain noihin samoihin aikoihin ylioppilastodistuksen ja myöhemmin marraskuussa menin inttiin. Intin jälkeen olin hyvässä kunnossa, mutta lihoin, kun aloin taas käydä muusikon töissä ja söin öisin. Enimmillään painoin 136 kg, intistä tullessa vajaa sata kiloa.”

 

Keitä oli kilpailemassa sinun, Eero-veljen sekä Boys-yhtyeenne lisäksi?

”Sen aikaisia poppareita ja bändejä, olisiko ollut Scaffolds, Roosters, Esquires ja Jormas. Seurassa oli tuttu toimittaja. Muistan, miten vielä myöhemmin lehteen otettiin kuva, kun tukkani leikattiin ennen inttiä.”

Poppariolympialaisissa ei näemmä käytetty urheiluasuja?

”Päällä on vihreä paita ja mustat housut – ei farkut. Kengät ovat tavalliset nahkaiset kävelykengät. Tyylikäs pitää aina olla.”

Oliko sinulla urheilutaustaa?

”Ei, mutta olin ollut innokas partiolainen, joten kyllä minulla jonkinlainen kunto oli. Partiossa tuli oltua paljon maastossa. Hiihtämään opin Kaisaniemen puistossa 1950-luvun alussa. Paljon myös luistelin Haapaniemen kentällä.”

Peruskuntosi oli siis hyvä?

”Peruskuntoa hankin jo pikkupoikana kävelemällä. Mutsi ei antanut mennä Kaisaniemen kansakouluun parin kilometrin päähän raitiovaunulla, vaikka kutonen kulki ihan meidän ja koulun ohi.

Kun siirryin Oulunkylän yhteiskouluun 1961, siellä oli jenkeistä lahjaksi saatu trampoliini. Innostuin siitä niin, että jumppamaikka antoi minulle sen ansiosta jumpasta kasin.”

Ajateltiinko 1960-luvulla, että pitkätukat ovat laiskoja?

”Kyllähän se sitä vähän oli. Futista harrastettiin muusikkopiireissä jonkin verran, mutta ei liikuntaa silloin pidetty kovin tärkeänä. Tosin esimerkiksi broidi harrasti jo silloin laskettelua.”

Missä vaiheessa urasi oli tuohon aikaan?

”Vuonna 1964 olimme perustaneet Eero ja Jussi & The Boys-bändin. Teimme paljon keikkaa ja olimme saavuttaneet ensimmäisiä menestyksiä. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Kaikki rakkauteni, Route 66, Tahdon saaren, Kaunis nainen ja Liisan koira.

Kun menin inttiin, bändi jatkoi Eeron kanssa. Itse soitin inttikavereiden kanssa ja palasin sen jälkeen Boyseihin.

Juttu on julkaistu Viva-lehdessä 6/18.

X