Anna-lehti: Maria Lund avautuu nuoruushaaveistaan ja taiteilijaperheensä vaihtelevasta toimeentulosta – ”Ajattelin, etten ikinä itse lähde samalle alalle”

Taiteilijaperheeseen syntynyt Maria Lund halusi nuorena juristiksi ja diplomaatiksi, mutta pakitti viime hetkellä lähteäkseen vanhempiensa tielle. Uravalinta on välillä tarkoittanut epävarmuutta ja perunavelliä, mutta lavalla Lund saa olla aivan toinen ihminen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maria Lund näyttelee parhaillaan kansallisteatterin musiikkikomediassa Päiväni murmelina.

Taiteilijaperheeseen syntynyt Maria Lund halusi nuorena juristiksi ja diplomaatiksi, mutta pakitti viime hetkellä lähteäkseen vanhempiensa tielle. Uravalinta on välillä tarkoittanut epävarmuutta ja perunavelliä, mutta lavalla Lund saa olla aivan toinen ihminen.
Teksti: Toimitus

Maria Lund tiedostaa, että 37-vuotiaana prinsessarooleihin ei kannata enää haikailla. Onneksi aika on tehnyt tehtävänsä, ja naisille kirjoitetaan nykyään kiinnostavia rooleja iästä riippumatta.

”Käsikir­joittajat ymmärtävät, että nainen on kiinnostava senkin jälkeen, kun hän täyttää 30. Silloinhan ihmisellä alkaa vasta olla rohkeutta olla oma itsensä”, Maria Lund sanoo Anna-lehdessä.

Alun perin Mariasta ei pitänyt tulla taiteilijaa, vaan lukion jälkeen hän haaveili juristin ja diplomaatin ammateista.

Marian vanhemmat, Tamara Lund ja Alexandru Ioniță, olivat tähtiä ooppera- ja iskelmälavoilla, ja tytär näki jo varhain, mitä taiteilijaelämä voi tarkoittaa.

”Välillä talous oli tosi tiu­koilla. Ajattelin, etten ikinä itse lähde samalle alalle.”

Aivan viime tipassa, kun silloin Saksassa asuvan Marian olisi pitänyt hakea yliopistoon, joku sai hänet pakittamaan suunnitelmastaan. Hän tajusi, että lavalla hänellä olisi vapaus olla kuka vain.

Rooleihin heittäytyminen on Marialle myös pakoa omasta ujoudestaan. Hänen äitinsä oli kaksi eri ihmistä, lavalla tähti ja kotona rakastava, pehmeä äiti. Näin on myös tyttären kohdalla.

Maria oli jo lapsena ujo ja arka. Hän tarkkaili muita mieluummin hieman sivusta. Eikä hän ole porukan äänekkäin vieläkään.

”Lavalla arkuus ka­toaa. Kun saan roolivaatteet päälleni, voin olla joku muu ja tehdä mitä tahansa. Se on valtavan vapauttavaa.”

Maria Lund on jo menettänyt molemmat vanhempansa, mutta näkee heidät yhä valokuvissa ja kaitafilmeillä.

Maria Lundin molemmat vanhemmat ovat jo kuolleet, mutta taiteilijavanhemmat ovat onneksi tallentuneet valokuviin ja kaitafilmeille. Kuva: Arto Wiikari, Otavamedia

Vaikka Maria suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja kokee sen vapauttavana, nuoruuden arvaus taiteilijaelämän kitsaudesta osui kuitenkin oikeaan.

Freelancerina Marialla on aina huoli toimentulostaan. Pankistakin heruu lainaa vaikeasti.

”Vaikka näytteleminen on kivaa, se ei ole harras­tus. Se on työtä, jonka avulla saan laskut maksetuksi. Vä­lillä on pakko kitsastella ja syödä perunavelliä.”

Eroon tyhmän kanan leimasta

Maria Lund muistelee Anna-lehdessä, kuinka hänen missivuotensa ja sitä seuranneet tv-esiintymiset leimasivat hänet bimboksi.

Kun Maria osallistui Suomen neito -kisaan vuonna 2002, hän oli jo taitava jazz-laulaja, mutta äiti ajatteli, että kaikki julkisuus olisi tytölle hyvästä. Tamaran ystävä, mallimamma Marjo Sjöroos, houkutteli Marian kisaan mukaan.

Maria esiintyi nuorena varomattomasti ja lopulta pahin tapahtui Joonas Hytönen Show´ssa. Maria jäätyi, eikä keksinyt järkevää sanottavaa. Sen sijaan hän hihitteli ja heitti Hytösen kanssa hassua läppää.

Esiintymisestä tarttui tyhmän kanan leima, joka seurasi Mariaa jonkin aikaa.

”Jou­duin jatkuvasti todistelemaan, että osaan muutakin kuin olla nätti.”

Maria Lund äitinsä Tamaran kanssa vuonna 2002. Maria kertoo Annassa, että välillä hän kokee, ettei voi koskaan olla taiteilijana yhtä hyvä kuin äitinsä.

Maria Lund äitinsä Tamaran kanssa vuonna 2002. Maria kertoo Annassa, että välillä hän kokee, ettei voi koskaan olla taiteilijana yhtä hyvä kuin äitinsä. Kuva: Pekka Kuparinen, Otavamedia

Ajan kanssa Maria oppi valikoimaan sanansa huolellisemmin. Pitkään aikaan häneltä ei herunut kuin työhön liittyviä haastatteluja.

”Nyt uskallan taas jo vähän relata julkisuu­den suhteen”, Maria Lund sanoo Anna-lehdessä.

Lue koko juttu Anna-lehden numerosta 40/2020! Siinä Maria Lund kertoo, kuinka äidiltä opittu rakkaus rakastamiseen näkyy Marian suhteessa hänen uuteen avopuolisoonsa. Entä kuinka uusperhe pärjäsi heti yhteen muutettuaan koronaeristyksessä? Lue lisää Annasta!

Lue myös: Katso video! Näin syntyy Maria Lundin näyttävä vartalomaalaus

X