Minkä valtion John Lennon ja Yoko Ono perustivat keväällä 1973? Sitä tarvittaisiin viimeistään nyt

Ei passia. Vain kosmisia lakeja. Tervetuloa Nutopiaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

John Lennon ja hänen vaimonsa Yoko Ono Geneven lentokentällä vuonna 1969.

Ei passia. Vain kosmisia lakeja. Tervetuloa Nutopiaan.
Teksti:
Tuomo Kiisseli

John Lennon ja Yoko Ono järjestivät aprillipäivänä 1973 New Yorkissa lehdistötilaisuuden, jossa ilmoittivat suuren uutisen. He julistivat perustaneensa uuden käsitteellisen valtion, Nutopian. Nimi on yhdistelmä sanoista ”new” ja ”utopia”.

Taustalla oli maailmanrauhan puolesta jo vuosia puhuneen pariskunnan huoli muun muassa Vietnamin sodasta. Samalla Nutopia oli satiirinen kannanotto siihen ettei Yhdysvallat ollut myöntänyt pari vuotta New Yorkissa asuneelle Lennonille vieläkään pysyvää oleskelulupaa. Häntä päinvastoin uhkasi maastakarkotus.

Nutopian itsenäisyysjulistus oli kuin suoraa jatkoa Lennonin 1971 säveltämän Imagine-kappaleen sanomalle. Julistuksessa todetaan, että Nutopiassa ei ole lainkaan maata, jonka joku omistaisi. Sillä ei ole minkäänlaisia rajoja eikä muita lakeja kuin kosmisia, eikä siellä tarvita passia.

Nutopiassa on vain ihmisiä, ja myös he kaikki ovat Johnin ja Yokon tapaan maansa lähettiläitä.

Kansallislaulu: hiljaisuutta

Pariskunta esitteli samalla Nutopian lipun – puhtaanvalkoisen nenäliinan, jota pidetään yleensä antautumisen symbolina. John ja Yoko muistuttivat, että maailmanrauha voidaan saavuttaa vain antautumisten ja kompromissien kautta.

Lennon myös ”sävelsi” vaimonsa kanssa uudelle ihannevaltiolle kansallisuuslaulun. Kappale Nutopian International Anthem löytyy marraskuussa 1973 julkaistulta Mind Games -albumilta. Pelkkä hiljaisuutta sisältävä teos kestää kolme sekuntia.

Näinä sotien ja pakolaistulvien aikoina Nutopia tuntuu entistä ajankohtaisemmalta. Jos Lennon yhä eläisi, hän todennäköisesti herättäisi viimeistään nyt Nutopian henkiin ja vetoaisi kaikkia rauhaa rakastavia ihmisiä liittymään siihen.

X