Paula Koivuniemi tunnustaa olevansa kissanainen: ”Kissa on oman itsensä herra tai rouva – se on itsenäinen ja itsepäinen, kuten minäkin”

Eläinrakkaalla Paula Koivuniemellä on ollut kolme kissaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paula Koivuniemi on oikea kissanainen. Paula muistaa yhä Ville-kissansa, joka tuli keikkojen jälkeen emäntäänsä tervehtimään. Kuva on vuodelta 1982.

Eläinrakkaalla Paula Koivuniemellä on ollut kolme kissaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kimmo Rantanen

Paula Koivuniemi on kissanainen – kissaihmiseksi tunnustautuva Paula on monella tapaa eläinrakas.

Missä kuva on otettu?

”Se on 1980-luvun alkupuolelta silloisesta kodistani, rivitaloasunnosta Espoon Tapiolasta. Sylissäni on Ville-kissa, joka oli minulla viitisen vuotta. Kun tulin keikalta, se tuli jalkoihin kiehnaamaan. Ville ymmärsi puhetta. Kun kissoille juttelee, ne tajuavat jo äänen sävystä mistä on kyse. Ville oli fiksu ja viisas.”

Miten Ville-kissa vietti päiviään?

”Meillä oli iso piha ja aidan takana valtava pelto. Siellä Ville kulki kuin koko Tapiolan omistaja. Se pyydysti hiiriä ja toi niitä sisälle. Sitten sitä piti kehua miten hienosti se oli metsästänyt. Kotona Ville söi kissanruokaa, lihaa ja nakkeja.”

Oliko Ville-kissa ihmisrakas?

”Se oli jokaisen kaveri eikä pelännyt ketään. Kun tuli porukkaa kylään, Ville meni kaikkien luokse. Yönsä Ville vietti alakerran takkahuoneessa.”

Taidat tykätä kissoista?

”Olen kissaihminen. Kissa on liikkuvalle ihmiselle tavallaan helppo eläin, koska kissa viihtyy paljon itsekseen. Kissa ei mielistele. Se on oman itsensä herra tai rouva. Kissa on itsenäinen ja itsepäinen, kuten minäkin.”

Onko sinulla nyt kissaa?

”Tällä hetkellä minulla on Oliver. Se on kolmas kissani, yhteinen managerini Laura Vuorisen kanssa. Laura asuu kerrosta alempana. Oliver kulkee meidän rapussa. Kaikki tietävät sen. Oliver on tämän rapun kunkku.”

Paula Koivuniemi

Paula Koivuniemi on kissanainen henkeen ja vereen. © PEKKA MUSTONEN / OM-ARKISTO

Voisitko ajatella hankkivasi koiran?

”Ehkä sitten joskus, kun lopetan työt. Ulkoilutan kyllä koiria, aina kun joku antaa koiran ulkoilutettavaksi. Olen eläinrakas, vähän liikaakin. Alan itkeä, jos näen auton alle jääneen eläimen.”

Kuvassa on taulu. Keräätkö taidetta?

”Kyllä, tykkään taiteesta. Minulla on muun muassa Kimmo Kaivannon, Laura Pohjosen, Soile Yli-Mäyryn ja Katja Mesikämmenen teoksia. Kuvan taulu on nykyisin varaston perukoilla. Kaikki taulut eivät mahdu esille.”

Mitä muistat kuvan vaatteista?

”Muistan tuon hameen. Se oli lempihameeni, väriltään ruskea ja siinä oli kuvioita. Kuvan paita oli turkoosi. Luulen, että hame on minulla vieläkin tallessa. Olen säästänyt kalliimpia vaatteita. Saatan joskus myydä niitä tai antaa johonkin.”

Mitä elämääsi kuului tuohon aikaan?

”Elin onnellista aikaa. Sen näkee kuvasta. Olin tyytyväinen elämääni, kuten olen nytkin. Siinä mielessä olen ollut onnekas, että töitä on aina ollut tasaisesti. Yksityiselämän puolella on ollut hienoja ihmissuhteita, mutta myös muutoksia. En kuitenkaan ole koskaan katkeroitunut. Viha ja ikävien asioiden muistelu on kuluttavaa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/18.

Lue myös: Paula Koivuniemi: ”Kuka mies tähän soppaan uskaltaa tulla?”

X