Riitta Väisänen pääsi velkajärjestelyyn, mutta ihmettelee sen uutisointia: ”Koen joutuneeni ajojahdin kohteeksi”

Riitta Väisänen on helpottunut päästyään velkajärjestelyyn. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden määrittämä maksuohjelma on julistettu salaiseksi. Riitta haluaa kuitenkin oikaista siitä esitettyjä luuloja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riitta Väisänen on helpottunut päästyään velkajärjestelyyn. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden määrittämä maksuohjelma on julistettu salaiseksi. Riitta haluaa kuitenkin oikaista siitä esitettyjä luuloja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Velkajärjestelystä kertoi ensimmäisenä perjantaina ilmestynyt Iltalehti. Otsikossa mainittiin ulosotossa oleva 340 000 euron velka ja 75 sentin tulot.

”Otsikko on tietysti myyvä, mutta koin jutun minua halventavana ja alentavana, ” Riitta Väisänen sanoo.

Muun muassa Iltalehti ja Ilta-Sanomat kertoivat jo viime syksynä, että vuoden 2017 verotustietojen mukaan Riitalla ei ollut lainkaan verotettavaa ansiotuloa ja vain 75 senttiä pääomatuloja. Tiedot ovat suoraan verottajalta, eivät lehtien keksimiä lukuja.

Riitta on tästä eri mieltä. Hän kertoo olleensa verotoimistoon yhteydessä perjantaina varmentaakseen muistikuvansa vuoden 2017 tuloista.

”Henkilökohtaiset ansiotuloni olivat alhaiset, noin 13 500 euroa, mutta kuitenkin enemmän kuin ei mitään. Sen lisäksi sain muutamia päivärahoja ja joitain kilometrikorvauksia, mutta en kuitenkaan kansanedustaja Hakkaraisen 38 000 euron tasoisia. Onneksi viime vuosi oli tulotasoltaan edellistä parempi.”

Riitta väittää: ”Olen lyhentänyt kumpaakin velkaani joka kuukausi”

Riitan ainoa velkoja on Nordea, josta hänellä on sekä henkilökohtaista että yritysvelkaa yhteensä noin 340 000 euroa. Henkilökohtaista velkaansa hän on lyhentänyt noin 10 000 eurolla. Iltalehden mukaan yritysvelkaa ei ole lyhennetty sentilläkään.

”Tarkkaa summaa en tällä hetkellä tiedä, mutta arvioni mukaan yritykseni on lyhentänyt velkaansa lähes 15 000 euroa viimeksi kuluneen reilun vuoden aikana. En tiedä, miksi se ei muka näy missään. Ovatko rahat vielä ulosottajan tilillä?”

Riitta sanoo olevansa liiankin kiltti ja tunnollinen.

”Olen maksanut osuuden ulosottajalle kaikista yritykseni saamista palkkioista, kuten myös henkilökohtaisista tuloista.”

Riitta Väisänen on kärsinyt talousahdingostaan pitkään. Nyt hän on päässyt velkajärjestelyyn.

Velkajärjestelyllä ei armahdeta Riittaa edes koroista

Riitan ulosottoon joutuneet velat tulivat julkisuuteen viime syksynä. Hän kertoi lokakuussa Seurassa talousahdingostaan ja sanoi miettineensä, yritetäänkö häneltä ulosmitata myös ihmisarvo.

Riitta oli yrittänyt myydä hevostalliaan jo pitkään, mutta laittoi silloin myyntiin myös Orimattilassa sijaitsevan talonsa.

Talli on myynnissä edelleen, mutta koti ei.

Käräjäoikeuden vahvistamassa velallisen maksuohjelmassa määritellään, kuinka hänen tulee maksaa velkansa. Ohjelman pituus on yleensä kolme vuotta. Kun veloista on maksettu maksuohjelman määrittämä määrä, velallinen voi vapautua velkojensa loppuosien maksamisesta.

Tämä ei koske Riittaa, koska hänellä on omaisuutta.

”Kenenkään ei tarvitse olla minulle kateellinen tai pahoittaa mieltään muka ’missipuolueellisesta’ erityiskohtelusta. En ole saanut mitään anteeksi enkä saa kolmen vuoden päästäkään, sillä velkajärjestelyni ei pääty silloin. Joudun maksamaan joka ainoan euron Nordealle. Olisin tosin toivonut lievää korkojen kohtuullistamista, sillä niiden osuus on yli satatuhatta euroa.”

”Sain pahansuopuutta palkaksi avoimuudestani”

Velkajärjestelyyn pääsy ei ollut itsestäänselvyys. Riitta ja häntä avustaneet henkilöt ovat tehneet töitä viisi kuukautta sen saavuttamiseksi.

”Sitä ei todellakaan tarjottu minulle.”

Riitta on puhunut julkisuudessa avoimesti niin terveys- kuin talousongelmistaan. Miksi velkajärjestelyn maksuohjelma on salattu?

Riitan mielestä moni voisi katsoa peiliin.

”Veloistani on kirjoitettu lööppejä syksystä alkaen. Revitään, liioitellaan ja kirjoitetaan vähän sinne päin. Jossain menee raja ja minun kohdallani nyt se ylitettiin. Koen joutuneeni ajojahdin kohteeksi, saaneeni pahansuopuuden palkaksi avoimuudestani.”

Tulevaisuudessa hän harkitsee tarkasti ennen kuin kertoo asioistaan julkisuudessa.

”Maksuohjelman tiedoista ei ole kenellekään mitään muuta hyötyä kuin se, että halukkaat saavat aihetta juoruihin ja pahansuopuuteen. Ne ovat siis näin ollen tarpeettomia tavallisille kansalaisille. Sen sijaan kannattaisi miettiä, miltä tuntuu, kun henkilökohtaisimmatkin asiat revitään julkisesti auki. Kun ei ole olemassa mitään yksityisyyden suojaa.”

Riitta on kiitollinen saamistaan kannustavista viesteistä

Viikonvaihteen aikana Riitta on lukenut kommentteja, joita hänen velkajärjestelystään on kirjoitettu internetissä. Nimettömät kirjoittajat epäilevät häntä verovilpeistä, pimeistä keikoista, kaikenlaisista kikkailuista ja julkisuuden myötä saamasta erityiskohtelusta.

”Ihmettelen, eikö ole mitään suodatinta tai valvontaa. Nimettömänä saadaan kirjoittaa mitä tahansa, todella törkeitäkin kommentteja.”

Osa kommenteista naurattaa:

”Melko pulskalta tuo silti näyttää vaikka onkin elänyt 75 sentin tuloilla. Siinä on ex-mississä roolimallia Suomen aktiivimallin kurittamille työttömille”, Riitta siteeraa.

Tukeakin osoitetaan. Kannustavia viestejä on tullut niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin. Riitta on niistä kiitollinen.

”Ja tietysti olen kiitollinen ja helpottunut siitä, että pääsin velkajärjestelyyn.”

 

Juttua on muokattu 19.3. klo 12:25. Jutusta on poistettu Riitta Väisäsen sitaatteja, joissa hän antaa Iltalehden uutisointia koskeneita vääriä tietoja.
Juttuun on lisätty myös maininta siitä, että Väisäsen verotusasioista on kertonut yhteneväisesti myös Ilta-Sanomat, ei pelkkä Iltalehti.

 

 

X