Satu Taiveaho kertoo sijaisvanhemmuudestaan Annassa: ”Lapsettomuus on yleinen ongelma – puhumalla halusin selättää vaikenemisen kulttuurin”

Satu Taiveahon ja Antti Kaikkosen kymmenen vuoden avioliitto päättyi syyskuussa. Nyt Satu muuttaa lasten kanssa Riihimäelle omakotitaloon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Satu Taiveahon ja Antti Kaikkosen kymmenen vuoden avioliitto päättyi syyskuussa. Nyt Satu muuttaa lasten kanssa Riihimäelle omakotitaloon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Satu Taiveaho jätti eduskunnan kahdeksan vuotta sitten, kun halusi keskittyä kokonaan lapsiin. Lapsia ei kuulunut, ja adoptioprosessikin jouduttiin keskeyttämään.

”Lapset ovat minun maailmani paras asia”

Entinen SDP:n kansanedustaja Satu Taiveaho on puhunut avoimesti lapsettomuudestaan ja työskennellyt lapsettomien Simpukka Ry:n puheenjohtajana.

”Lapsettomuus on yleinen ongelma. Puhumalla halusin selättää vaikenemisen kulttuurin”, Satu Taiveaho kertoo Anna-lehdelle.

Oli aikoja, jolloin Satu mietti, valitsisiko puolison Antti Kaikkosen, vai lapsen. Hän valitsi Antin, eikä pariskunnan onnella ollut rajaa, kun neljä vuotta sitten perheeseen saapui vuoden vanha sijaislapsi.

”Emme olisi itse osanneet tehdä näin hienoa poikaa”, Satu Taiveaho kommentoi silloin.

Muutama vuosi myöhemmin perhe kasvoi pienellä tytöllä, joka on nyt kuusivuotias.

”Lapset ovat minun maailmani paras asia. Olen onnellinen ja kiitollinen heistä”, Satu Taiveaho kommentoi.

Virallinen sijaisvanhempi ei ole koskaan lapsen huoltaja, kasvatuksessa on otettava huomioon myös lasten biologiset vanhemmat. Sijaisvanhemmuudessa on tavallista suurempia haasteita.

”Onni vanhemmuudesta ja äitiydestä on sama, mutta jokainen sijoitettu lapsi on tavallaan erityislapsi. Lapsen taustalla on paljon raskaita asioita, jotka joutuu huomioimaan.”

Antti tulee olemaan lasten elämässä avioeron jälkeenkin

Satu Taiveaho kertoo, että on koko ajan kantanut päävastuun lapsista, joten avioero Antti Kaikkosesta ei tule muuttamaan elämää niin paljon kuin luulisi.

”Antti on lapsille tärkeä isä, ja hän tulee olemaan lasten elämässä edelleen. Emme ole vielä sopineet tapaamisten tarkoista järjestelyistä, mutta en usko, että meille tulee niistä kiistaa”, Satu kertoo.

Satu Taiveaho kertoo, että lapset tulevat olemaan enimmäkseen hänen luonaan. Vaikka arki lasten kanssa tuo omat haasteensa, Satu Taiveahon mielestä lapset myös lievittävät ero, sillä omia juttuja ei ehdi murehtia.

”Lapsia voi myös halia ja helliä. He ovat lähellä ja rakastavat minua, ja ennen kaikkea minä saan rakastaa heitä.”

X